Iszapömlés – Egészségügyi kockázatok miatt a hatóságokhoz fordultak a károsultak

A hatóságok segítségét kéri a vörösiszap-katasztrófa károsultjait tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület, mert szerintük az iszaptározókat veszélyes és radioaktív szürkesalakpernyével fedik le, ami veszélyeztetheti az egészséget – tájékoztatta Varga József szóvivő hétfőn az MTI-t.

Panaszaikkal kapcsolatos levelüket három hatóságnak, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek, a Veszprémi Bányakapitányságnak és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak küldték el ismertette a szóvivő. Az MTI-hez is eljuttatott levélben az egyesület azt írta, hogy a híradások szerint a IX-es iszaptározó nagy részét szürkesalakpernyével fedték be. Ez az ajkai szén elégetésekor keletkezett anyag egy korábbi tanulmány szerint radioaktív. Úgy vélik, hogy emiatt az Ajka környéki településeken élő emberek jelentős egészségügyi veszélynek vannak kitéve. Az egyesület azt kéri, hogy a hatóságok végezzenek újabb méréseket a sugárzásról, és a katasztrófa során a környezetbe került mérgező anyagokról – higany, króm -, továbbá az egészségre kifejezetten ártalmas nehézfémekről.

Mint írták, az egészségügyi szűrőközpont bezárt Devecserben, de “az elmúlt hónapokban több beteg találkozott olyan problémával, amelyet egymástól függetlenül, különböző belgyógyász szakorvosok higanymérgezéssel azonosítanak”. A higany szerintük a gallium előállítása során, technológiai hiányosságok miatt juthatott a környezetbe. Véleményük szerint a IX-es tározó befedésére használt szürkesalakpernye mozgatása, szállítása miatt a sugárvédelmi rendelet előírja az egyéni sugárterhelés rendszeres ellenőrzését is a tározók környezetében. Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesületet a katasztrófa után alapították az érintett településeken élő emberek érdekvédelme és érdekképviselete céljából devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.