Iszapömlés – Egymilliárd forintba kerül a Torna-patak medrének kotrása

Megközelítőleg egymilliárd forintba kerül majd a Torna-patak 25 kilométeres külterületi medrének kotrása, a közbeszerzési eljárásra pályázók körének versenyeztetése folyamatban van – mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Csonki István közlése szerint a tavaly októberi katasztrófa következtében a Torna-patakban 50 ezer köbméter vörösiszap rakódott le, annyi, mint amennyit a Marcal folyó partjáról már összegyűjtöttek. A szakemberek megkezdték az élővizek medreiben lévő iszap “szondázását”, ezzel tudják felmérni a víz alatt lerakódott vörösiszap mennyiségét – mondta. Hozzátette: a Marcal lassú folyású, a szennyezett szakasza is hosszabb, ezért több mint 70 ezer köbméter szennyező anyag gyűlhetett össze a medrében.
Az igazgató közlése szerint a vízügyi mentesítés nem fejeződött be, a szakemberek folyamatos készültségben dolgoznak az iszapömlés óta, de a medrek kotrása még ezután következik.
Csonki István elmondta, hogy az olvadás következtében a vörösiszap újra bemosódhat az élővizekbe, ezért Ajkán – a Torna-patak torkolatánál – továbbra is rendelkezésre áll a semlegesítésre használt gipsz. Hangsúlyozta, hogy a timföldgyár területéről szennyező anyag már nem kerül a vizekbe, hosszú hetek óta semmilyen beavatkozásra nem volt szükség a pH-érték normál szinten tartásához.

A Torna-patak kolontári hídjánál lévő automata mérőállomás adatai szerint – amely a patakból 15 percenként vesz mintát – az elmúlt két hónapban a normál 8-9-es pH-értékeket mértek, egyetlenegyszer volt kisebb kiugrás, akkor 9,5-re emelkedett az érték – mondta Csonki István. Kiemelte, hogy ez a környezetre már nem jelent veszélyt, de a vezetőképesség és a sótartalom magas.
A vörösiszap-katasztrófa utáni vízügyi mentesítés még több hónapig eltart – tette hozzá az igazgató.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét, Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan vált lakhatatlanná.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.