Iszapömlés – Egységes európai hulladékkezelési irányelvet szorgalmaz Herczog Edit

Olyan európai iparihulladék-kezelési irányelv előkészítését kell megkezdeni, amely kötelezi a vállalatokat a kockázatok pontosabb felmérésére és kezelésére, leszerelési alap felhalmozására, megfelelő biztosítás megkötésére, illetve a baleset során okozott kár gyors és arányos megtérítésére – fordult írásbeli kéréssel az Európai Bizottsághoz Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő.

Erről szóló keddi közleményében emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a vörösiszap-katasztrófa miatt két településen családok százai veszítették el otthonukat, egzisztenciájukat, a halálos áldozatok száma pedig kilencre emelkedett.
“A mai napig nem tisztázott, hogy ki a felelős azért, hogy a MAL Zrt. ajkai timföldüzemének tározója a környező falvakra ontotta a lúgos mérget, termő- és élőterületeket téve ezzel tönkre” – állapította meg a képviselő.
Szerinte az iszapkatasztrófa arra figyelmeztet, hogy az ipari létesítmények biztonsági előírásait, az ipari hulladék- és anyagkezelés szabályozását, összességében az európai iparpolitikai szabályozást felül kell vizsgálni.
Herczog azt javasolja, hogy átfogóan szabályozzák az ipari hulladék kezelését, és szigorítsák a nem veszélyesnek minősített hulladékok kezelésére vonatkozó szabályokat is, hiszen egy hasonló áradás – mérgező anyagok nélkül is – egész településeket sodorhat el.
“Szigorúbb veszélyességi kritériumrendszert kell felállítani, és alaposabban kell elemezni az ipari melléktermékek jelentette kockázatot” – véli az MSZP-s politikus.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.