Iszapömlés – Elkészült a kolontári házak tetőszerkezete

Befejezték a vörösiszap-károsultak kolontári lakóparkban épülő házainak cserepezését; már mind a 21 ház tető alatt van, a kivitelezők a belső munkálatokat végzik – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

A tavaly októberi iszapömlés során megsérült és bontásra ítélt 262 devecseri házból 121 ingatlant már elbontottak, a károsodott területről a lakosok a rendőrség felügyelete mellett folyamatosan szállítják el az ingóságaikat – írta az OKF. A közlemény szerint a húsvéti ünnepek alatt szünetelt a bontási törmelék és a külterületekről összegyűjtött szennyező anyag szállítása, péntektől-vasárnapig a lakóparkok építésén az ajkai térségben 1260 szakember dolgozott 508 munkagéppel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a térségben, a szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg – olvasható a közleményben.

 
A tájékoztatás szerint az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt tartós élelmiszercsomagot, vegyi- és tisztítószereket, használt ruhát, kis értékű háztartási eszközöket osztott szét a lakosok között. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány ez év június 30-ig meghosszabbította a Veszprém megyére korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, s ezt a dátumot jelölte  meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.