Iszapömlés –Elkészült az új kolontári híd

Elkészült a kolontári Torna-patak új hídja, amelyet a szentesi katonák egy hét alatt építettek meg a megsemmisült építmény helyén, a hidat azonban várhatóan csak pénteken adják át – számolt be az MTI tudósítója a helyszínről hétfőn.

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki ezred 31 katonája határidőre készítette el az új, vegyes szerkezetű hidat a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településen. Az átkelőt még nem adták át a forgalomnak, mert a hivatalos átadási ünnepséget várhatóan pénteken tartják a Honvédelmi Minisztérium vezetőinek jelenlétében.
A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készült. A híd, amelynek mindkét oldalán egy-egy méteres járdát is kialakítottak, hat nap alatt készült el.
A szerkezet mindkét végén a szentesi katonák címerét ábrázoló faragott táblát tettek ki, és a híd elkészültének dátumát is rávésették. A szalagokkal lezárt, rendőrök által őrzött híd korlátjai felett ott lobog a műszaki ezred zászlaja.
A híd a megsemmisült és a még lakható településrészt, a Kossuth és a Malom utcát köti össze. A Torna-patakon a katonák korábban már építettek egy pontonhidat, amelyet két héttel később – amikorra elszállították a munkagépek a lebontott 10 lakóház törmelékeit és az összegyűjtött vörösiszapot – elbontották, és 20 méterrel lentebb egy fémszerkezetű gyalogoshidat építettek.
A most elkészült híd átadása után a gyalogoshidat is elbontják a katonák.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.