Iszapömlés – Ellenőrzik a veszélyes ukrán üzemeket

Ukrajnában ellenőrzik a veszélyes üzemeket, hogy elejét vegyék a devecseri iszapömléshez hasonló környezeti katasztrófának.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma hétfőn megkezdte a soron kívüli ellenőrzést a mikolajivi timföldgyárban és a zaporizzsjai alumíniumkombinátban. Az intézkedés alapja az a múlt héten született rendelet, amelynek értelmében kormánybizottság jön létre a hosszú távon veszélyesnek számító ipari objektumok ellenőrzésére – jelentette hétfőn az ukr.net internetes hírportál.
A mikolajivi timföldgyárban van egy megtelt, 5-6 millió köbméteres, és két használatban lévő iszaptároló, a zaporizzsjai alumíniumkombinát melléktermékeit pedig két, összesen több mint 20 millió köbméteres hulladéktárolóban tartják.
Szakértők szerint az ukrajnai kombinátok nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre nézve, mint a magyarországiak. Magyarországon ugyanis az alumíniumgyártás melléktermékeinek 20 százaléka található folyékony, 80 százaléka pedig száraz állapotban. A mikolajivi timföldgyárban ez az arány 50:50.
Az üzem 30 éve használatban lévő első tárolójában mintegy 20 millió köbméter vörösiszap halmozódott fel, amely a legkisebb baleset esetén is könnyen belekerülhet a Bug-öbölbe, s onnan a Fekete-tengerbe. Nemrég használatba vették a második tárolót, amely 150 hektár területű.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.