Iszapömlés – EU-biztos: a magyar hatóságok kitűnően reagáltak

A magyar hatóságok kitűnően reagáltak a vörösiszap-katasztrófára – jelentette ki az Európai Unió katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa hétfői, a belügyminiszterrel együtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Krisztalina Georgieva elmondta, hogy látogatása kettős célú. Egyrészt felméri, hogy az unió milyen szakértői segítséget tud nyújtani a katasztrófa elhárításában, illetve tájékozódik a magyar EU-elnökségnek az ő területét érintő prioritásairól.

Az unió a természeti katasztrófák kárainak enyhítését szolgáló szolidaritási alapból nem nyújthat segítséget, de a környezetvédelmi és vidékfejlesztési célokat szolgáló strukturális alapokból történhet átcsoportosítás. Ezeknek az eszközöknek a mobilizálásáról az Európai Bizottság illetékes tagjának és a magyar kormánynak kell egyeztetnie – közölte.
Az EU-biztos kifejtette: a szolidaritási alapból nyújtandó segítségre csak abban az esetben jogosult egy ország, ha természeti katasztrófa történt a területén, illetve ha a károk mértéke eléri a GDP 0,6 százalékát.
“Magyarország esetében egyik feltétel sem áll fenn, hiszen itt emberi hiba okozta ipari katasztrófáról van szó, és a kár értéke is elmarad a küszöbértéktől” – szögezte le. Hozzátette viszont, hogy “a polgári védelem hozzánk tartozó területén rendelkezésre tudunk állni gépekkel, járművekkel, vegyi anyagokkal”.

Jelenleg a méregtelenítés, a mérgező, szennyező anyagok eltávolítása és a helyzet stabilizálása az elsődleges feladat. Az unió szakértőket is rendelkezésre tud bocsátani, ahogy ezt korábban, például a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa esetében tette – mondta Krisztalina Georgieva.
Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egész Európa figyel a magyar tragédiára, és megpróbál segítséget nyújtani.
Elmondta: az EU-biztossal megvitatták, hogy az unió milyen segítséget nyújthat szakértők delegálásával, gépi eszközökkel, esetleg anyagi támogatással. Arról is szót ejtettek, hogy az EU a hasonló ipari vagy természeti katasztrófák esetében miként tud gyorsan reagálni, “erre energiát, eszközt és pénzt fordítani”.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.