Megkezdték a vörösiszappal elöntött térségben a konyhakertekben keletkezett károk felmérését; Kolontár és Devecser külterületéről 3000 köbméternyi iszapos anyagot szállítottak a lerakókhoz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Iszapömlés – Felmérik a konyhakertekben keletkezett károkat

Megkezdték a vörösiszappal elöntött térségben a konyhakertekben keletkezett károk felmérését; Kolontár és Devecser külterületéről 3000 köbméternyi iszapos anyagot szállítottak a lerakókhoz – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

A katasztrófavédelem közlése szerint Devecserben nagy erőkkel folyik a szennyezett területek tisztítása és a kitermelt anyag deponálása, kedden csaknem 1750 köbméter szennyező anyagot gyűjtöttek össze
Kolontár és Devecser között a régi vasúti töltés és a szállításra szolgáló út közötti területen összegyűjtötték az iszapos anyagot, ebből a lerakókba 300 köbmétert szállítottak, a X-es tározó nyugati gátjánál lévő depóhoz pedig 950 köbméternyi mennyiséget.
Az egészségügyi ellátás a térségben folyamatosan biztosított, az ÁNTSZ adatai szerint az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható – közölte a katasztrófavédelem.
A közlemény szerint a szálló por koncentrációja az elmúlt napokban az érintett településeken az egészségügyi határérték feletti volt, a meteorológiai előrejelzés alapján a légszennyezettségben a következő napokban sem várható lényeges változás.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.