Megkezdték a vörösiszappal elöntött térségben a konyhakertekben keletkezett károk felmérését; Kolontár és Devecser külterületéről 3000 köbméternyi iszapos anyagot szállítottak a lerakókhoz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Iszapömlés – Felmérik a konyhakertekben keletkezett károkat

Megkezdték a vörösiszappal elöntött térségben a konyhakertekben keletkezett károk felmérését; Kolontár és Devecser külterületéről 3000 köbméternyi iszapos anyagot szállítottak a lerakókhoz – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

A katasztrófavédelem közlése szerint Devecserben nagy erőkkel folyik a szennyezett területek tisztítása és a kitermelt anyag deponálása, kedden csaknem 1750 köbméter szennyező anyagot gyűjtöttek össze
Kolontár és Devecser között a régi vasúti töltés és a szállításra szolgáló út közötti területen összegyűjtötték az iszapos anyagot, ebből a lerakókba 300 köbmétert szállítottak, a X-es tározó nyugati gátjánál lévő depóhoz pedig 950 köbméternyi mennyiséget.
Az egészségügyi ellátás a térségben folyamatosan biztosított, az ÁNTSZ adatai szerint az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható – közölte a katasztrófavédelem.
A közlemény szerint a szálló por koncentrációja az elmúlt napokban az érintett településeken az egészségügyi határérték feletti volt, a meteorológiai előrejelzés alapján a légszennyezettségben a következő napokban sem várható lényeges változás.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.