Iszapömlés – Folytatódott a lakhatatlanná vált kolontári házak bontása

Folytatódott a vörösiszappal elöntött Kolontár lakhatatlanná vált házainak bontása csütörtök délután; a Veszprém megyei településen a nap folyamán lebontandó 3 épület mellett még 21 ház vár megsemmisítésre – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az igazságügyi szakértők elvégezték azon lakóházak értékbecslését, amelyek lebontásáról már három héttel ezelőtt döntött a védelmi bizottság, így a határozat kiadását követően három családi ház megsemmisítését kezdték meg a munkagépek a Kossuth utcában.
A munkálatok megkezdése előtt fényképeket és videofelvételeket készítettek az ingatlanokról, a rendőrség pedig lezárta a Torna-patakon túl lévő, lakhatatlanná vált településrészt. A bontások mintegy fél órás csúszással kezdődtek meg, mert a rendőrség a helyszínen lévő újságírókat és televíziós stábokat csak többszöri felszólításra tudta elküldeni a lezárt településrészről.
Csütörtökön a megsérült zagytározóhoz legközelebbi házak megsemmisítését kezdték meg a Kossuth utcában, a három épület egyikében a katasztrófa napján, október 4-én életét vesztette egy helyi lakos.

Kolontáron eddig tíz házat bontottak el a falut kettészelő védőgát megépítése miatt. A Kossuth utcában, a polgármesteri hivatal közvetlen közelében húzódó védmű és a Torna-patak közötti területen már csak egyetlen ház áll, ezen a szakaszon a múlt héten már nyolc lakást eldózeroltak. A Kossuth utca 30. alatti ingatlant és melléképületét azért nem tudták még megsemmisíteni, mert a tulajdonost súlyos sérülésekkel a győri kórházban ápolják.
A megsemmisült Malom utcában eddig két házat bontottak el, valamennyi eldózerolt épületről szakértői értékbecslés és kárfelmérés készült. A tulajdonosokkal aláírták a kártalanításhoz szükséges szerződéseket.
A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai az elmúlt két hétben tételes felmérést készítettek a bontásra ítélt ingatlanokról. A lakóházat és a melléképületet négyzetméterenként megvizsgálták, nem piaci forgalmi értéken próbálták felbecsülni, milyen értéket képviselhetett az ingatlan a majd öt héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófát megelőzően.

A szakértői jelentés lesz az alapja annak a kártérítési folyamatnak, amely során a bontásra ítélt ingatlanok tulajdonosai az egyéni értékbecslés alapján értékarányos kártérítést, vagy cserelakást kaphatnak egy újonnan épült lakóparkban, esetleg egy másik településen.
Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a katasztrófa bekövetkezte után két nappal Kolontáron járt, a megsemmisült településrészre utalva úgy fogalmazott: a hídon túl újjáépítésnek nem látja értelmét, a területet be kell keríteni örök mementóul.

Az MTI tudósítója csütörtökön a településen járva azt látta, hogy a házak helyén a földet teljesen legyalulták, a törmeléket az iszappal együtt elszállították, a területet fűmaggal szórták be. Az egykori telkeken emlékparkot alakítanak ki, illetve energianövényeket termelnek majd a szennyezett földeken.
A tervek szerint hétfőig valamennyi épületet elbontják, a törmelékeket egy erre kijelölt, a zagytározó megsérült X-es kazettája mellett kialakított, védőgáttal körbekerített tárolóba szállítják.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.