Iszapömlés – Greenpeace: minimalizálódtak az egészségügyi veszélyek

A vörösiszap-katasztrófa első heteihez képest minimalizálódtak az egészségügyi veszélyek a térségben – közölte a Greenpeace vasárnap az MTI-vel.

A civil szervezet közleménye szerint a Greenpeace újabb 20 mérési eredményt tett közzé, amelyek közül a pormintákat több mint egy héten át gyűjtötték az ipari katasztrófa sújtotta Kolontár térségében.
Kolontár és Devecser ásott kútjaiban az arzén aránya négyszázszor volt magasabb az ivóvízre vonatkozó határértékeknél. A Greenpeace felhívta a figyelmet, hogy az ásott kutakból – amelyeket eddig is csak locsolásra használtak – nem szivárgott át az arzénszennyezés a talajvízbe, és a környék ivóvize teljesen biztonságosan fogyasztható, annak arzéntartalma egyértelműen az egészségügyi határérték alatt van.
A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. újraindított üzeméből az átmenetileg használt tárolóba pumpált szennyvíznek szintén szokatlanul magas arzéntartalma és lúgossága volt, ugyanakkor a szálló finompor mérgezőanyag tartalma az egyhetes minta alapján nem lépte túl a határértékeket.
A legmagasabb arzénszennyezés egy devecseri kútból vett mintában volt, 4200 mikrogramm literenként. Az ivóvízre vonatkozó határérték mindössze 10 mikrogramm/liter.

“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a vörösiszap arzéntartalma komoly problémát jelenthet a jövőben. Szerencsére az egyértelművé vált, hogy az ivóvíz most arzénmentes, így nyugodtan fogyasztható a katasztrófa sújtotta térségben, és a talajvíz sem szennyezett” – idézték Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace Magyarország igazgatóját. Szerinte azonban az eredmények alapján az arzénszennyeződés esetleges terjedésére oda kell figyelni a jövőben és a szennyezett kutakat mielőbb alaposan ki kell tisztítani.
A Greenpeace felhívta a hatóságok figyelmét, hogy fordítsanak folyamatos, kiemelt figyelmet a térség talajvíz- és ivóvízbázisának állapotára. A MaL Zrt. ipari szennyvizéből vett minta 2300 mikrogramm arzént tartalmazott, ami azért jelentős, mert az EU által megszabott határérték a szennyvízre mindössze 100 mikrogramm. A Greenpeace szerint ezen mielőbb változtatni kell. A másik elfogadhatatlan eljárás, hogy rendkívül magas lúgtartalmú szennyvizet engednek az átmeneti tározóba – írták a közleményben.

“Mindenképp csökkenteni kell a szennyvíz és a vörösiszap lúgosságát, még mielőtt az ideiglenes kazettába engedik. Továbbá fényképfelvételekkel és mérésekkel rendelkezünk arról, hogy a katasztrófában nem érintett IX-es kazettából 12-13-as pH-jú anyag szivárog az Ajkát Kolontárral összekötő út mentén, amit átlagosan napi több köbméter sósavval semlegesítenek. Ha csak ennek a szennyvíznek a lúgosságát semlegesítik, az összes többi lehetséges méreganyag bármiféle szűrés nélkül folyik ki a környezetbe” – idézték a közleményben Szegfalvi Zsoltot.
A szálló finomporból vett öt minta mindegyikében hét mérgező anyagot mutatott ki a zöldszervezet, köztük higanyt, arzént és ólmot, de mindegyik az elfogadott egészségügyi határértékek alatt volt. Feltételezik, hogy az ipari katasztrófa utáni hetek esőzése a növényzetről lemosta a vörösiszap nagy részét, ezért elmaradt a nagyobb porszennyezés, és a toxikus por sem terjedt nagyobb távolságokra. Amíg a vörösiszap jelen van a zónában, további folyamatos ellenőrzéseket kell végezni, hiszen az iszapból a por továbbra is felszabadulhat – véli a Greenpeace.

A mintákat az osztrák Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal elemezte ki – olvasható a közleményben.
A tíz ember halálát követelő, több tízmilliárdos kárt okozó katasztrófa után a Mal Zrt. tevékenységét állami felügyelet alá vonták, az ellenőrzést Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója katasztrófavédelmi kormánybiztosként látja el szakfelügyelők segítségével.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.