Iszapömlés – Hamarosan elkészül a brüsszeli jelentés

Hamarosan elkészül az Európai Bizottság (EB) elemzése az Ajka térségében történt vörösiszap-katasztrófáról, a vizsgálat következményeként akár kötelességszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen – tudta meg az MTI brüsszeli forrásból.

Az EB röviddel az október 4-én történt katasztrófa után kért tájékoztatást a magyar hatóságoktól. A beérkezett adatok elemzése a “közeljövőben” zárul le, az eredmény “néhány héten belül” várható – fogalmazott egy brüsszeli forrás.  A bizottság azt ellenőrzi, hogy átültették-e az esettel összefüggő uniós joganyagot a magyar jogrendszerbe, és betartották-e az uniós irányelvek előírásait. A brüsszeli testület elsősorban az úgynevezett integrált szennyezés-megelőzési és csökkentési (IPPC) direktíva, a környezeti felelősségről szóló irányelv és az Európai Hulladék Katalógus (EWC) alapján elemzi a katasztrófa körülményeit. Külön megvizsgálják, hogy miként került az ajkai timföldgyár működése során keletkezett vörösiszap a nem veszélyes hulladékok kategóriájába. Az ügyet ismerő forrás szerint a brüsszeli testületnek nem lett volna kötelező vizsgálatot kezdeni, a magyarországi eset azonban az egyik legnagyobb ipari katasztrófa az unió történetében, ami önmagában is elég indok arra, hogy a bizottság elemezzen és megállapításokat tegyen. Ugyanakkor a vizsgálat feltárhat hiányosságokat, ebben az esetben pedig az elmaradások pótlására kell felszólítani a tagállamot, és akár úgynevezett kötelességszegési eljárás is indulhat.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.