Iszapömlés – Három ember meghalt, hárman eltűntek, hatvanan kerültek kórházba

Három ember meghalt, hárman eltűntek, mintegy hatvan sérültet szállítottak kórházba, miután az Ajka melletti Devecsernél maró hatású iszap ömlött ki egy tározóból hétfőn. A helyszínen több száz szakember dolgozik. Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a helyszínen személyesen felügyelje a katasztrófavédelmi és mentési munkálatokat.

A katasztrófavédelem első híradásai szerint mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert átszakadt a közeli timföldgyár vörösiszap-tározója. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki.
A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, nagyon veszélyes, maró hatású anyag. Az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az Országos Mentőszolgálat hétfő délutáni tájékoztatása szerint mintegy hatvan égési sérültet láttak el, közülük nyolc-tíz ember állapota súlyos. Őket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték.
A lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, de többeknek a szemük is sérült, súlyos szemgyulladást kaptak. Az érintetteknek azt tanácsolják, hogy a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki, és forduljanak orvoshoz.
Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven ház vált lakhatatlanná – tette hozzá.
Az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta a vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek. A katasztrófavédelem délutáni közlése szerint az iszapáradás Kolontáron kívül hat települést – Tüskevár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő – érint.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének kora esti közlése szerint Somlójenő már nincs közvetlen veszélyben. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a kolontári zagytározóból további szennyező anyag kijutására nem kell számítani – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Töttős Györgyi polgári védelmi főhadnagy.
A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a szakemberek: hetven tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még száz katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint húsz civil is segíti a mentést.
A mentőszolgálat regionális igazgatója elmondta, hogy harminc mentőegységük van a helyszínen öt rohamkocsival és négy helikopterrel, besegít a mentésbe két honvédségi helikopter is.
A Veszprémi Napló naplo-online.hu tudósítása szerint a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak.

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében.
A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.
A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.
A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak.
A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél le kellett zárni a vasúti pályát, a helyreállításig az utasokat vonatpótló buszok szállítják, az utasoknak 35-40 perc késésre kell számítaniuk.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.