Iszapömlés – Horvátországi magyarok gyűjtöttek ajándékot

Zágrábi magyar szervezetek az iszapömlésben érintett települések iskolásainak gyűjtöttek adományokat, a karácsonyi ajándékokat csütörtökön adják át a devecseri és kolontári gyerekeknek – tájékoztatta a zágrábi magyar nagykövetség kulturális attaséja kedden az MTI-t.

Jósvai Lídia elmondta: Horvátországban is nagy sajtóvisszhangot keltett a vörösiszap-katasztrófa, mindenki döbbenettel látta a Devecserről és Kolontárról közölt képeket. A zágrábi magyarok ennek kapcsán indították el adománygyűjtő akciójukat, hogy a két település 370 általános iskolás tanulójának kedveskedjenek a karácsonyi ünnepekre.
Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa, az Ady Endre Magyar Kultúrkör, a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság, a horvátországi magyarok Zrínyi Miklós Cserkészcsapata, valamint a Horvát-Magyar Társaság több horvátországi cég és intézmény segítségével, valamint a zágrábi magyar nagykövetség támogatásával állította össze az ajándékcsomagokat, amelyek édességeket, játékokat, írószereket és más apróságokat tartalmaznak.
Jósvai Lídia hozzátette: a karácsonyi csomagokat csütörtökön adják át Selman Mariannal, a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör elnökével közösen a devecseri általános iskolában.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.