Iszapömlés – Húszmillió forint értékű védőoltást kaptak a károsultak

Összesen húszmillió forint értékű védőoltást adományozott Devecsernek két cég; az oltóanyag a kullancsok által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa ellen biztosít védettséget.
Az adományt a Hungaropharma Zrt. és a Baxter Hungary Kft. képviselői adták át csütörtökön Devecser város polgármesterének, Toldi Tamásnak.

Göndöcs Zsigmond, a térség egészségügyi ellátásáért felelős kormánymegbízott elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa nem okozott tartós egészségügyi problémát az eddigi adatok szerint, de a lakosság szűrését nyárig biztosan folytatják. Hozzátette: most már a megelőzésen van a hangsúly, ami egyrészt az influenza, másrészt a kullancsok elleni védekezést jelenti. Kormánydöntés értelmében az influenza elleni védőoltást a térség minden lakosa térítésmentesen megkapja. A kullancs elleni védőoltásban a felajánlásnak köszönhetően 800 gyermek és 600 felnőtt részesülhet, mert a megye az ország egyik legfertőzöttebb területének számít a kullancsok szempontjából.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat főosztályvezetője elmondta, hogy a kullancsok terjesztik a legsúlyosabb idegrendszeri megbetegedést, amely csak maradványtünetekkel gyógyul. A kullancsok évente mintegy 100 agyhártyagyulladásos megbetegedést okoznak, ami ellen a legolcsóbb és leghatékonyabb védekezés a védőoltás.

Kanizsai Judit, az ajkai kistérség tisztiorvosa közölte, hogy az oltóanyagot 10 napja megkapták, és a jelentkezők 80 százalékát már beoltották. Az eredeti felajánlásnál több igény érkezett a lakosság részéről, ezért az adományozó az igényeknek megfelelően módosította a felajánlását. Kolontártól Kizsberzsenyig körlevélben értesítették az oktatási intézményeket és a háziorvosokat a védőoltási kampányról, amely összesen három oltást jelent. A jelentkezők két oltást kapnak most, a harmadik, emlékeztető oltást egy év múlva adják.
A Magyar Vöröskereszt a devecseri háziorvosnak, Ferencz Juditnak átadott egy EKG és defibrillátor készüléket, amelyet a sürgősségi betegellátásban használnak a kistérségi ügyeleten.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.