Iszapömlés – Illés: kezdődhet az ökológiai rehabilitáció

Befejeződött a vízminőségi kárelhárítás a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben, így elkezdődhet a terület ökológiai rehabilitációja – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdán az egyik érintett településen, Kolontáron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Az államtitkár közlése szerint a Torna-patak már a katasztrófát megelőzően is halott volt, mivel a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. területéről folyamatos szennyezés érte a térség egyetlen folyóvizét. További környezetterheléssel már nem kell számolni, a károkozás megszüntetése azzal vált lehetővé, hogy az üzemi területen is befejezték a vízminőség-védelmi munkát – mondta az államtitkár.
Hozzátette: az elkövetkező hónapok legfontosabb feladata az elöntött 1.017 hektáros mezőgazdasági terület megtisztítása lesz, ami már néhány hektáron megtörtént. A terület ökológiai rehabilitációjára a tárca az energianövényeknek és ezen belül is a fás szárú fűz, és a nádfajták termesztését támogatja.
Illés Zoltán szerint a terület vörösiszap-mentesítése, az energiaültetvények létrehozása, és a pelletáló üzemek megépítése 15 milliárd forintból megvalósítható. Ezt a tárca európai uniós pályázati forrásból tervezi megvalósítani. Ennek érdekében a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal folytatnak egyeztetéseket – tette hozzá.

Baksa György, a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója szerint a Mal Zrt. tározóinak területén működtetett monitoring rendszert is emberek felügyelik, probléma bármikor lehet. Felelőst az adatok értékelését követően lehet majd találni, addig a találgatások alaptalanok. A monitoring rendszert az egykori vezérigazgató az árvízvédelmi rendszerekhez hasonlította, ahol a vörösiszap-gátakat a körülvevő árok menti résfal védi az átszivárgástól. Elmondta, hogy minden adatról üzemnaplót vezettek, mérték a folyadékmennyiséget, amely az engedélyekben rögzített mértékű lehetett. Baksa György 2002-ig volt a cég vezérigazgatója.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.