Iszapömlés – Illetékmentességet kapnak a károsultak

Nem kell illetéket fizetniük a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak új otthonaik, új gépjárműveik, valamint a megrongálódott, megsemmisült okmányaik, bizonyítványaik pótlása után. A nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A tárcavezető rendelkezése szerint az adóhatóság az iszapömlés károsultjai esetében mellőzi a lakásszerzést terhelő vagyonátruházási vagy ajándékozási illeték kiszabását személyenként egy lakás megszerzése után. Mindezt azoknak a kérelmére teszi, akik az új lakásban lakóhelyet létesítenek.
Az illetékmentesség feltétele, hogy az érintettnek a lakcímnyilvántartás szabályai szerinti otthona Kolontáron, Devecserben vagy Somlóvásárhelyen a gátszakadás miatt életveszélyessé vált, bontásra ítélték vagy már el is bontották. A mentesség akkor is megilleti, ha olyan otthona volt, amelybe már nem akar visszatérni, vagy ha lakóhely, tartózkodási hely hiányában a károsult életvitelszerűen élt az említett települések valamelyikén.

A lakásokon felül a gépjárművekkel kapcsolatban is illetékmentességben részesülhetnek a károsultak. A rendelet szerint ugyanis nem kell megfizetni személyenként egy gépjármű, egy pótkocsi tulajdonjogának megszerzését terhelő vagyonátruházási vagy ajándékozási illetéket, ha a gépjárműszerzéssel olyan autót pótolnak, amely Kolontáron, Devecserben vagy Somlóvásárhelyen az iszapömlés következtében annyira károsodott, hogy azt a tulajdonos nem kívánja helyreállítani, és ezért kezdeményezte annak forgalomból kivonását és bontását. Nem kell eljárási illetéket fizetni az ezzel összefüggő forgalmiengedély- és törzskönyv-kiállításért.
Az okmányiroda elengedi azt az illetéket is, amelyet a vörösiszap-katasztrófában megrongálódott, illetve megsemmisült, okmányirodai hatáskörben kiállított okmányok pótlásáért kellene fizetni.
Elengedik az illetéket a megrongálódott, megsemmisült iskolai bizonyítványok, a szakmai végzettséget igazoló és nyelviskolai bizonyítványok, valamint oklevelek másolatának kiadásáért is.

A vagyonszerzőnek a felsorolt illetékmentességekhez több dokumentumra is szüksége lehet: bontási átvételi igazolással kell alátámasztania például, hogy a gépjárműve helyrehozhatatlanul vagy olyan mértékben megrongálódott, hogy nem akarja helyreállítani, és ezért annak forgalomból történő kivonását és bontását kezdeményezte. Emellett nyilatkoznia kell arról is, hogy az illeték megállapításának mellőzését más gépjárművel, más pótkocsival kapcsolatban nem kérte.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.