Iszapömlés – Jól halad a Torna-patak medrének mentesítése

A Torna-patak medréből eltávolították az összegyűlt vörösiszapot Kolontár és Devecser belterületi szakaszán, a külterületek kotrási munkáinak előkészítése folyamatban van – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Az elöntött mezőgazdasági területekről megkezdték a szennyező anyag beszállítását a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. depóiba, csütörtökön 350 köbméter vörösiszapos anyagot szállítottak be a régi vasúti töltéstől északra található részekről – közölte a katasztrófavédelem.
A vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben lévő utak és vízelvezető árkok javítása folyamatos, az épülő új kettes gát korábban megépített töltésrészeinek szintezését befejezték. Az épülő kolontári védmű nyomvonala mentén az elkészült résfal hiányosságait javították, a kihagyott szakaszokat pótolták. A X-es zagytározó kiszakadásánál folytatták a rés zárását, és megkezdték az északi gátfalnál lévő sérült részek bontását – áll a közleményben.
A MÁV a szennyezett anyagok biztonságos szállítása érdekében a Szentkúti útnál lévő vasúti átjárónál a vasúti közlekedés lassításáról és az átjáró teherbírásának figyeléséről intézkedett.
A Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont megnyitása óta az ÁNTSZ Egészségügyi Vezetési Pont (EVP) munkaidőben az eddigi létszámmal a regionális, illetve kistérségi intézetben működik tovább. Munkaidőn túl – beleértve a munkaszüneti napokat is – az EVP állományába az adott napra kijelölt szakemberek a lakásukon készenléti ügyeletet látnak el.
A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport mérései alapján a Torna-patak pH-értéke sehol nem lépi túl a megengedett határértéket.
Az újjáépítésen csütörtökön 258-an dolgoztak 166 munkagéppel.

Ajánlott tartalom

Barcelonában enyhíteni akarják az aszályok következményeit

Vízen úszó sótalanító rendszert helyeznek üzembe Barcelonában az ősszel, hogy így csökkentsék a térséget sújtó tartós aszály következményeit - jelentett be a katalán kormány csütörtökön.