Iszapömlés – Kormányszóvivő: nem várható romlás a megsérült zagytározó állapotában

Nem várható romlás az ajkai zagytározó állapotát illetően, az elmúlt napokban nem keletkeztek újabb repedések, és a katasztrófa sújtotta térségben a szálló por koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket – közölte Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön Devecserben, a Veszprém megyei kisváros polgármesteri hivatala előtt.

Nagy Anna a honvédelmi miniszterrel és a magyar honvédség vezérkari főnökével közösen tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy a tározó sérüléseit folyamatosan ellenőrzik, annak mozgása megállt.
A levegő minőségéről szólva úgy fogalmazott: a levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron.
A kormányszóvivő közlése szerint eddig 374 lakos tért vissza Kolontárra, és 191-en nyilatkoztak úgy, hogy más településen szeretnének élni. Azok az emberek, akik okmányirodákban az irataikat szeretnék pótoltatni vagy ügyeiket intézni, ezt soron kívül, illetékmentesen megtehetik Ajkán – jegyezte meg.
Nagy Anna azt mondta, hogy két és fél héttel a katasztrófa bekövetkezte után újraindulhat az élet, már vannak olyan családok, amelyek újrakezdhetik életüket. Ennek érdekében hat, volt szolgálati lakást kaphatnak a devecseri károsultak a város határában, Meggyeserdőn lévő egykori katonai laktanya területén.

A kormányszóvivő kiemelte: a katasztrófa bekövetkezte után másfél órával a katonaság teljes riasztást rendelt el, mozgósította azt a mentesítő csoportját, amely vegyi, biológiai és atomtámadás esetén is képes ellátni feladatát. Az elmúlt két és fél hétben 15 kilométernyi utat mentesítettek a vörösiszaptól, 2300 katona, 3400 műszaki eszköz, köztük helikopterek és teherautók dolgoztak, 300 tonna iszapot és törmeléket mozgattak meg a katonák kézi erővel.
Hozzátette: a honvédség 450 katonája állt készültségben, hogy a kolontáriak után, ha szükséges, Devecser lakosságát is kitelepítsék. Négyezer tábori ágyat állítottak fel egy Győrben kialakított átmeneti szálláson.
Nagy Anna emlékeztetett arra: katonai helikopterekkel szállítottak sérülteket fővárosi kórházakba az iszapömlést követően, és 10 sérültet a budapesti Honvédkórházban kezelnek.
Megemlítette, hogy négy esetben kellett a honvédség gépeinek kisrepülőgépet, motoros sárkányrepülőt kivezetniük az ajkai térségre elrendelt légtérzár alatt.
A kormányszóvivői tájékoztató után Nagy Anna a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök társaságában megtekinti a volt szolgálati lakásokat, valamint a Kolontáron épülő 40 tonnás hidat.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.