Iszapömlés – Kormányszóvivő: nem várható romlás a megsérült zagytározó állapotában

Nem várható romlás az ajkai zagytározó állapotát illetően, az elmúlt napokban nem keletkeztek újabb repedések, és a katasztrófa sújtotta térségben a szálló por koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket – közölte Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön Devecserben, a Veszprém megyei kisváros polgármesteri hivatala előtt.

Nagy Anna a honvédelmi miniszterrel és a magyar honvédség vezérkari főnökével közösen tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy a tározó sérüléseit folyamatosan ellenőrzik, annak mozgása megállt.
A levegő minőségéről szólva úgy fogalmazott: a levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron.
A kormányszóvivő közlése szerint eddig 374 lakos tért vissza Kolontárra, és 191-en nyilatkoztak úgy, hogy más településen szeretnének élni. Azok az emberek, akik okmányirodákban az irataikat szeretnék pótoltatni vagy ügyeiket intézni, ezt soron kívül, illetékmentesen megtehetik Ajkán – jegyezte meg.
Nagy Anna azt mondta, hogy két és fél héttel a katasztrófa bekövetkezte után újraindulhat az élet, már vannak olyan családok, amelyek újrakezdhetik életüket. Ennek érdekében hat, volt szolgálati lakást kaphatnak a devecseri károsultak a város határában, Meggyeserdőn lévő egykori katonai laktanya területén.

A kormányszóvivő kiemelte: a katasztrófa bekövetkezte után másfél órával a katonaság teljes riasztást rendelt el, mozgósította azt a mentesítő csoportját, amely vegyi, biológiai és atomtámadás esetén is képes ellátni feladatát. Az elmúlt két és fél hétben 15 kilométernyi utat mentesítettek a vörösiszaptól, 2300 katona, 3400 műszaki eszköz, köztük helikopterek és teherautók dolgoztak, 300 tonna iszapot és törmeléket mozgattak meg a katonák kézi erővel.
Hozzátette: a honvédség 450 katonája állt készültségben, hogy a kolontáriak után, ha szükséges, Devecser lakosságát is kitelepítsék. Négyezer tábori ágyat állítottak fel egy Győrben kialakított átmeneti szálláson.
Nagy Anna emlékeztetett arra: katonai helikopterekkel szállítottak sérülteket fővárosi kórházakba az iszapömlést követően, és 10 sérültet a budapesti Honvédkórházban kezelnek.
Megemlítette, hogy négy esetben kellett a honvédség gépeinek kisrepülőgépet, motoros sárkányrepülőt kivezetniük az ajkai térségre elrendelt légtérzár alatt.
A kormányszóvivői tájékoztató után Nagy Anna a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök társaságában megtekinti a volt szolgálati lakásokat, valamint a Kolontáron épülő 40 tonnás hidat.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.