Már kotorják a Marcal medrét, ötvenezer köbméternyi vörösiszappal szennyezett földet szállítanak el a következő hónapokban - írta csütörtöki számában a Vas Népe.

Iszapömlés: Kotorják a Marcal szennyezett medrét

Már kotorják a Marcal medrét, ötvenezer köbméternyi vörösiszappal szennyezett földet szállítanak el a következő hónapokban – írta csütörtöki számában a Vas Népe.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a lapnak elmondta: Bobánál kezdték meg a vörösiszap katasztrófa okozta károk elhárítását, a folyó nagyvízi medrében próbakotrást végeztek.
Az elkövetkezendő időszakban Boba és Szergény között, mintegy 20 kilométeres szakaszon, a folyó mindkét oldalán kotorják majd a medret, a vörösiszappal szennyezett földet pedig a kijelölt lerakóhelyekre szállítják. Reményeik szerint a kotrással fél év alatt végeznek. Becsléseik szerint ötvenezer köbméternyi vörösiszappal szennyezett földet kell elszállítani, amihez a szükséges útvonalengedélyeket nyomban megkérik, amint a lerakóhelyet kijelölték a számukra.
Nádor István elmondta azt is: a kotrás befejezése után is lesz még bőven feladat, hiszen csak ez után kezdődhet meg az ökológiai rehabilitáció, a füvesítés, a honos növények telepítése.
A szakember szerint ekkor még mindig ott marad majd problémának a folyó medre, azt ugyanis egyelőre csak sejteni lehet, hogy a szennyeződés és a gipszezés után mi maradt a meder alján.

Ajánlott tartalom

Megduplázódott az 50 fokos meleget elérő napok száma a 80-as évek óta

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése.