Iszapömlés – Külön rádióhíreket sugároznak a katasztrófa sújtotta térség lakóinak

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta területek lakóinak félóránként friss hírekkel, információkkal szolgál a Közös Hullámhossz Hírszolgálat (KHH) néven üzemelő ideiglenes rádióállomás. A pénteki naptól üzembe helyezett KHH adása egységesen a 103 MHz-en fogható Devecser környékén, Kolontáron és Ajkán. Az adót a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által kiadott engedély alapján működtetik – közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság vasárnap az MTI-vel.

A rádió adását Devecserből sugározzák a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének (SZRMSZ) közreműködésével, de az adás az interneten is elérhető a www.kozoshullamhossz.hu oldalon keresztül.
A Közös Hullámhossz-projektet a szervezet 2009-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a tagrádiók közösen folyamatos, tíznapos helyi műsort sugározzanak az abban az évben megrendezett Dörögdi Fesztiválon. Ez 2010-ben a Művészetek Völgyében készített adással folytatódott.
A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének tagjai a 2010. október 4-ei iszapömlést követően arról értesültek, hogy a helyi lakosság tájékoztatására nincs megfelelő infrastruktúra, ezért gondolták, hogy az eddig kulturális célt szolgáló projekt a jelen helyzetben a helyi lakosok tájékoztatására is alkalmas lehet. Ajkától Veresegyházon és Budapesten át Szegedig számos közösségi rádióadó munkatársai fogtak össze, hogy szerkesztői, riporteri, technikai munkájukkal is segíthessék a nehéz helyzetben lévő lakosságot – áll a rádió honlapján.
A KHH Hírszolgálat az online adást is közvetítő ajkai BEST FM stúdiójából szól a BEST FM csapata és önkéntes közösségi rádiósok részvételével. A devecseri stúdióban pedig a helyi plébánia támogatásával készítik adásaikat az önkéntes rádiósok.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.