Iszapömlés – Légtisztítókat telepítettek a devecseri iskolába

Légtisztító berendezéseket telepítettek a gyerekek egészségének védelmére a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolába.

A hat légtisztító készüléket az intézmény Várkert utcai épületének fogadótereiben és a tantermekben üzemeltetik annak érdekében, hogy az ajtónyitások során, illetve a cipőkön, ruházatokon bekerülő szennyeződést kiszűrhessék – mondta az MTI-nek Eszterhainé Fatalin Ilona igazgatónő.
Közlése szerint a tanítás megkezdése előtt az egész iskolát alaposan kitakarították, ablakmosást és függönymosást is végeztek harminc önkéntes segítségével. A katasztrófavédelemtől is kaptak még három légtisztítót, így az egész épület levegőjét tudják szűrni.
Mint megjegyezte, az őszi szünet után hétfőtől tanítanak újra Devecserben, 170 felső tagozatos diáknak nem kell már naponta 30 kilométert utaznia Somlószőlősre, bár az alsósok még ott tanulnak.

A kedden üzembe helyezett mintegy 750 ezer forint értékű légtisztítók képesek kiszűrni a kültérből beáramló levegőben lévő szennyező mikroszemcséket, a vörösiszap kiáradása nyomán ugyanis az egészségre veszélyes por került a térség levegőjébe – magyarázta Matuz Géza, a berendezéseket adományozó Daikin McQuay Magyarország Kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy cégük minden évben tesz jótékonysági felajánlást, idén Devecserre esett a választásuk. A szerkezetek beindítása után méréseket végeznek majd arra vonatkozóan, hogy a készülékek hány százalékban képesek mentesíteni az iskola levegőjét a káros anyagoktól.
Matuz Géza tájékoztatása szerint a készülékek magukba szívják és lebontják a levegőben található mikroszemcséket, polleneket, vírusokat és baktériumokat. Mivel nem igényelnek csövezést és kiegészítő munkálatokat, a légtisztítók elhelyezése és áthelyezése egyszerű, a karbantartás csupán a szűrőegységek időnkénti tisztítását feltételezi – mondta az ügyvezető.
A Devecser négy pontján – köztük az iskola udvarán – felállított mérőkészülékkel 2010 október 7. óta a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a levegő minőségét.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.