Iszapömlés – Litván segítség a katasztrófa károsultjainak megsegítésére

Pénzbeli gyűjtést indított a Litván-Magyar Kulturális Baráti Társaság a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére Litvániában – közölte a vilniusi magyar nagykövetség hétfőn az MTI-vel.
Az adományok összegyűjtésére Vytautas Grinius, a társaság vezetője bankszámlát nyitott, erre várják a felajánlásokat – jelentették be sajtótájékoztatón, amelynek főszervezője, Paulius Saudargas kereszténydemokrata parlamenti képviselő elmondta: számít a litván társadalom szolidaritására.

Vytautas Grinius kettős állampolgár, közel két évtizeden át élt Veszprémben. Mint mondta, Magyarországot hazájának tekinti. A Litván-Magyar Kulturális Baráti Társaságot a balti államba való visszatérését követően alakította meg. A társaság számos magyar vonatkozású közéleti és kulturális eseményt szervezett.
A litván sajtó széles körben közölt tudósítást a pénteki sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban, a hét végén a litván rádió rendszeresen beolvasta a szervezők közleményét és a bankszámlaszámot. Hétfőn szinte valamennyi litván napilap foglalkozott a sajtótájékoztatóval és a gyűjtéssel.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.