Iszapömlés – Mal: ellenőrizetlenül nem folyik víz a Torna-patakba

Az ajkai timföldgyár területéről ellenőrizetlenül nem kerül víz a Torna-patakba; az új vízkezelési rendszer kiépítése folyamatos, az automata semlegesítő rendszer február végére elkészül – tájékoztatta Kossa György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelőbizottságának vezetője vasárnap az MTI-t.

Kossa György azzal kapcsolatban közölte ezt, hogy Népszava című napilap helybéliekre hivatkozva szombaton azt írta, “meghalt és halott is marad” a Torna-patak a kolontári vörösiszap-katasztrófa után, a tavaly október 4-én bekövetkezett vörösiszap-ömlés után is folyamatosan ömlik a Torna-patakba a Mal Zrt. tározóiból a lúgos, mérgező folyadék.
Kossa György az MTI-nek elmondta, hogy a gyár területén 24 órában ellenőrzik a csapadék miatt az iszaptározókban keletkező, és az övárkokban és a résfalak mentén összegyűlő csurgalékvizeket, a mérések eredményeit minden illetékes hatóságnak továbbítják, közöttük a környezetvédelmi felügyelőségnek. Hozzátette: a folyamatos monitoringrendszer kiterjed az ipari területen kívülre is, így a Torna-patak és a Marcal folyó pH-értékét több ponton naponta ellenőrzik.

Kossa György hangsúlyozta, hogy az 1942-től lerakott vörösiszapban keletkező csurgalékvizeket is kezelni kell, mert az 50 évvel ezelőtti és a tavalyi esővizek egyaránt leszivárogtak a tározókba, és a kihelyezett 75 százalék nedvességtartalmú anyag 30-50 év alatt engedi ki magából az így keletkező nátronlúgos folyadékot.
A vízkezelési beruházásokról a felügyelőbizottság vezetője elmondta, hogy két automata semlegesítő rendszer épül a tározók területén, és egy a gyárban. Az egyik semlegesítőt a kettes gát falába építették be, a második a X/a tározó szivattyúháza mögött épül, a harmadik pedig a gyár területén található.
A vörösiszapban keletkező csurgalékvizeket csak az új technológia bevezetéséig kell “manuálisan”, gipsz hozzáadásával semlegesíteni, mert az áprilisig bevezetendő száraz technológiával ezek a kézi semlegesítő-állomások megszűnnek.

Kossa György elmondta, hogy a IX-es kazettáról folyamatosan szivattyúzzák a tetején az évek alatt összegyűlt több százezer köbméter folyadékot, és a sérült X-es tározóból szivárgó vizeket is semlegesítik, de ellenőrizetlenül semmilyen víz nem kerül ki a gyár területéről.
Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az MTI-nek elmondta: a Marcal folyó kotrása miatt a már leülepedett szennyező anyag újra bekerül az áramlásba, emiatt folyamatos a vízügyi védekezés. A teljes kárelhárítás még több hónapot vesz igénybe, a Torna-patak kotrása még meg sem kezdődött. A Torna-patak és a Marcal folyó természetes pH-értékének beállítása gipszadagolással történik, ehhez eddig 23429 tonna gipszet használtak fel – mondta Benkovics Zoltán.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.