Iszapömlés – Már több mint 120 család kért új értékbecslést

A legfrissebb összesítés alapján több mint 120 család kéri a vörösiszap-katasztrófában megsérült ingatlanjának új értékbecslését; várhatóan száznál több új lakás épül majd a devecseri lakóparkban – tájékoztatta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnokhelyettese csütörtökön az MTI-t.

Takács Árpád elmondta, hogy csütörtökig Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen több mint 120 család kérte a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara szakértőitől ingatlanának újbóli értékbecslését. Egy hete 91-en voltak, akik nem fogadták el a szakértők által az iszapömlésben károsodott házukra megállapított árat.
Az iroda munkatársai naponta harminc ingatlant mérnek fel. Hozzátette: tíz és húsz között van azoknak a károsultnak a száma, akik a második értékbecslést sem fogadták el. A parancsnokhelyettes azért nem tudott pontos adatokat mondani, mert gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok meggondolják magukat. A harmadik értékbecslés elkészítésére a Belügyminisztérium új, független szakértői csoportot jelöl ki.
A tulajdonosok közül eddig 72-en új építésű házba költöznének, 60-an használt lakás vásárlása mellett döntöttek. Két károsult család a lakásának helyreállítását kérte, 64-en egyedi elbírálást szeretnének – mondta a parancsnokhelyettes. Hozzátette, hogy a központ jogi munkacsoportja folyamatosan egyeztet a károsultakkal.
A parancsnokhelyettes elmondta: a hóesés megnehezítette a mentesítési munkálatokat, de a közlekedésben nem okozott fennakadást a csapadék, a közutakat folyamatosan takarítják. Az újjáépítésen 240 szakember dolgozik 180 munkagéppel.

Takács Árpád szólt arról is, hogy a tározó kiszakadásnál épített körgát erősítését folytatták, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. területén kijelölt depókba szerdán 660 köbméter iszapos anyagot szállítottak. Az épülő új gát kijelölt nyomvonala mentén a résfal már 750 méter hosszban elkészült. A X-es kazettánál lévő gátszakadás köré épített pernyegátat dolomittal terítik be.
A karitatív szervezetek folyamatosan osztják a károsultaknak a tartós élelmiszereket, és tisztító-, illetve tisztálkodószereket, a Mikulásra érkező édességeket pedig azok a családok kapták, amelyekben 14 éven aluli gyermek van – mondta Takács Árpád.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.