Iszapömlés – Még másfél napra elegendő a vörösiszapos hulladéktározó

Még másfél napig van elegendő hely az ajkai katasztrófa térségéből származó vörösiszapnak és törmeléknek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt tározóban, az új terület kijelölése folyamatban van – közölte Kivágó Tamás dandártábornok, kárhelyszíni parancsnok az MTI-vel hétfőn Devecserben.

Vasárnap tíz teherautóval többet állítottak munkába a kárfelszámolási munkák elvégzéséhez, így jelenleg mintegy félszáz jármű hordja folyamatosan a szennyező anyagokat a kijelölt VI-os kazettába – mondta Kivágó Tamás.
Az elmúlt időszakban már másfél millió köbméternyi anyagot gyűjtöttek össze, de a katasztrófavédők számításai szerint szerdától többet már nem tudnak szállítani a zagytározóba.
Az MTI úgy tudja, hogy a zagytározó területén a VIII-as kazettát fogják kijelölni a további hulladékok tárolására. Ha a már megtelt tározókat rekultiválják majd, azok tetejét földdel szórják be és befüvesítik.
A parancsnok elmondta, hogy az utak tisztántartására és a közlekedési balesetek megelőzésére újabb locsolóautókat kértek a fővárosból. A fő feladat jelenleg Kolontáron a Táncsics utca kármentesítése, továbbá az újonnan épült gát és a műút közötti rész talajvizének elvezetése. Devecserben a vasútnál felhalmozódott vörösiszapot szállítják nagy erőkkel és a Torna-patak menti területet mentesítik – tette hozzá Kivágó Tamás.
Hétfőn Devecserben és Kolontáron 700 ember – tűzoltó, katona és önkéntes – dolgozik 100 technikai eszköz segítségével a kármentesítésen.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.