Iszapömlés – Megalakult a katasztrófa felelőseit kereső parlamenti bizottság

Tíz taggal megalakult az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömléssel kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák megakadályozását célzó parlamenti vizsgálóbizottság – közölte kedden a kormány a vörösiszap-katasztrófa hivatalos honlapján.

A vizsgálóbizottság tagjait hétfőn választotta meg az Országgyűlés, a testületnek öt kormánypárti és öt ellenzéki tagja van. Az elnök a bizottság felállítását kezdeményező jobbikos Kepli Lajos lett, alelnök az MSZP képviselője, Gőgös Zoltán. A tagok: Ékes József (Fidesz), Gyopáros Alpár (Fidesz), Győrffy Balázs (Fidesz), Lasztovicza Jenő (Fidesz), Aradszki András (KDNP), Kovács Tibor (MSZP), Ferenczi Gábor (Jobbik), Jávor Benedek (LMP).
A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.
A vizsgálóbizottság a tevékenységéről jelentést készít, és jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.
A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása.

A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket.
A határozat felhatalmazást ad a testületnek, hogy vizsgálja ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető vállalatok felelősségét, valamint azt, hogy történtek-e olyan hatósági vagy egyéb adminisztratív visszaélések, amelyek a katasztrófa bekövetkeztét lehetővé tették.
A bizottság megvizsgálja az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó – működő vagy már bezárt – más ipari létesítmények állapotát, a feladat ellátásához szakértőket is felkérhetnek.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és százhúszan megsérültek.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.