Iszapömlés – Megkapták a támogatást a vörösiszap sújtotta termőföldek gazdái

Megkapták a jövedelempótló támogatást a vörösiszappal elöntött termőföldek gazdái, a pénz már a termelők számláján van – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A tavaly októberi iszapömlésben kárt szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók – a vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján – veszteségeik enyhítésére egyszeri jövedelempótló támogatást igényelhettek, a támogatás kerete 350 millió forint volt. Ebből 200 millió forintra a mezőgazdasági termelők, 150 millió forintra az élelmiszer-feldolgozók pályázhattak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).
Az MVH az elnyert pályázati forrásokat már át is utalta összesen 82 termelőnek és 3 feldolgozónak- közölte a minisztérium. Szabó Csaba miniszteri megbízott tájékoztatása alapján a károsodott területeken, hat különböző helyszínen, folyamatosan zajlik a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek mentesítése, a 298 konyhakertben keletkezett károk összesítését is befejezték.

A közlemény szerint megkezdődött a Marcal folyó medrének kotrása, valamint az erdőtelepítésre tervezett 107 hektár előkészítése. Beépítették azokat a zsilipeket, amelyek lehetővé teszik a területen lévő, erősen szennyezett halastó magas lúgtartalmú vizének semlegesítését és későbbi leeresztését.
A Nemzeti Földalap hamarosan megkezdi az egyeztetést az érintett tulajdonosokkal a földcseréről.
Három településen, összesen 19 hektáron, már előkészítették a házi kertek komposzttal dúsított termőfölddel való feltöltését, amelyet a tervek szerint helyi vállalkozók végeznek – írta a minisztérium a közleményben.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.