Iszapömlés – Megkezdődött a peren kívüli egyeztetés a károsultak és a Mal Zrt. között

A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak jogi képviselője szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által a károsultak megsegítésére felajánlott 1,5 milliárdos alap csak a közösségeket ért károk enyhítésére lehet elegendő, az egyéni kárigényeket ezen túlmenően fogalmazzák meg.

Magyar György ügyvéd a Mal Zrt. jogi képviselőivel szerdán Budapesten megkezdődött peren kívüli egyeztetés nyilvános részén azt mondta: a cég által felajánlott, de évekig elhúzódó kártérítési alap csak a Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt ért károk enyhítésére lenne elegendő, az egyéneket ért “kategorizált” károkra azonban nem, viszont – mint meghatalmazott képviselő – az ajánlatot elfogadja.
Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője – a cég igazgatótanácsának és tulajdonosi körének sajnálatát, az áldozatok és hozzátartozóik, a sérültek és károsultak iránti együttérzését tolmácsolva – úgy fogalmazott: a most kezdődött tárgyaláson dől el, hogy az együttérzés milyen módon, kártérítési formában valósulhat meg.
Magyar György erre úgy válaszolt, üdvözli, hogy megváltozott a veszélyes üzem menedzsmentjének hozzáállása, így bízik abban, hogy napokon belül hozzájuthatnak a károsultak ahhoz a kártérítéshez, amellyel javíthatnak “leromlott életfeltételeiken”.

Hozzátette: ügyfeleinek az a lényeg, hogy a katasztrófa bekövetkezte előtti állapotokat próbálják “reparálni”, a nem vitatható vagyoni kárt a legrövidebb időn belül térítsék számukra, míg a járulékos károk egy hosszabb, elhúzódó egyeztetés során fogalmazódnak meg.
Magyar György azt mondta: ha egy károsult – nem vitatható kárának megtérítése során – több forrásból nagyobb összeget kap, a nem jogosult rész visszakerül a káralapba.
Ruttner György kedden az MTI-nek arról beszélt: a Mal Zrt. 1,5 milliárd forintos, öt éven át juttatott évi 300 millió forintos támogatási szándéka nem a jogi felelősség elismerését jelenti, hanem humanitárius, erkölcsi megfontolásból született. Hozzátette, hogy a Mal által a károsultak megsegítésére felajánlott 1,5 milliárdos alap még nem áll rendelkezésre, azt a következő fél évtizedben tudja kitermelni a cég, ha ugyanolyan eredményesen működhet, mint eddig.

A Mal Zrt. jogi képviselőjének budapesti irodájában kezdődött, zárt ajtók mögötti peren kívüli egyeztetésen jelen van a Mal Zrt. tevékenységét is felügyelő kormánybiztos jogi ügyekben kinevezett felügyelője, Nyikos Attila alezredes.
Ruttner György hangsúlyozta: az irányadó törvény alapján a megszülető megállapodások akkor léphetnek hatályba, ha azt Bakondi György kormánybiztos jóváhagyja.
A két héttel ezelőtti iszapömlés következtében kilenc kolontári lakos vesztette életét, a térségben másfélszáz ember szenvedett különböző sérüléseket, több száz ház vált lakhatatlanná. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a kár több tízmilliárd forintra tehető.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.