Iszapömlés – Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése

Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése a Mal Zrt.-nél, ennek részeként csökkentik a 10/a tározóba kerülő anyagok lúgtartalmát – közölte a kormánybiztos szóvivője az MTI-vel.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint a napi működés mellett a cégnél megkezdődött a technológiai váltás előkészítése, ami azért fontos mert 2011 február 11-én lejár a Mal nemzetközi környezethasználati engedélye, az újat pedig már csak a modern, száraz technológia alkalmazása esetén kaphatja meg a társaság.
Felgyorsították a cégnél a szakértői, tervezői és kivitelezői munkákat a veszélyhelyzet mielőbbi megszüntetése érdekében. Az új környezetvédelmi és száraztechnológia-váltásra vonatkozó tervek benyújtásának határideje 2010 december 31. A folyamatos a gyártáshoz szükséges nagy- és kis nyomású gőzt a Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja. A zavartalan termeléshez rendelkezésre állnak az alapanyag készletek, a be- és kiszállítási kapacitások elegendőek – áll a közleményben.

Ékes József, aki az október 4-én kialakult és év végéig fenntartott veszélyhelyzet miatt létrehozott kármentő bizottság tagja is, az MTI tudósítójának korábban megjegyezte, létezik az a technológia, s azt több országban is használják már, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni. Hozzátette: a jelenlegi technológiában a zagytározókban a vörösiszap nedvességtartalma 70 százalékos, és ez okozhatta az ajkai térségben az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófáját.

Ajánlott tartalom

A lakosság is segítheti a fogságba esett békák mentését

A lakosság is segítheti a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentését.