Iszapömlés – Megkezdték a kolontári házak bontását

Megkezdték péntek délelőtt azoknak a kolontári lakóházaknak a bontását, amelyek egy esetleges újabb iszapömlés során visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztetnék a Veszprém megyei települést.

A markológépek a házak oldalfalait és tetőszerkezetét szétrombolták. A törmeléket folyamatosan szállítják el teherautókkal a még mindig lezárt faluból – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A bontási területen hatalmas a por, ezért tűzoltófecskendőkkel folyamatosan locsolják a törmeléket. Az első házat, amely egy legalább három szobás, jó állapotú családi ház volt, a munkagépek néhány perc alatt megsemmisítették.
Két nappal korábban a lakásban élők kipakolták még menthető értékeiket, és könnyes szemmel búcsúztak el otthonuktól. Abban bíznak, hogy ugyanolyan körülményeket biztosítanak majd számukra a kártalanítás során – mondták.
A bontás megkezdése előtt a szakemberek az épületekről és a belsejükről is fotókat készítettek a biztosítással kapcsolatos, valamint a kártalanítási eljáráshoz.
Muhoray Árpád vezérőrnagy, kármentesítési parancsnok az MTI-nek azt mondta: a polgármesteri hivatal mellett húzódó újonnan épített védőgát mögötti területen lévő nyolc házat a tervek szerint még pénteken lebontják. Egyet már a védmű építése előtt eldózeroltak – tette hozzá.

A vízügyi szakemberek modellkísérleteinek során az derült ki, hogy csak ezek az épületek veszélyeztetnék visszaduzzasztó hatásukkal – egy esetleges újabb gátszakadás esetén – a település lakosságát. Arra kérdésre, hogy a Torna-patakon túli részen – a Széchenyi utcában és a Malom utcában, ahol mintegy huszonöt ház vált lakhatatlanná – mikor kezdik el a bontást, nem tudott válaszolni, mondván: egyelőre kilenc épületre adta ki a devecseri jegyző a bontási határozatot.
Azokat, akik eddig ezekben a házakban éltek, kártalanítják, az erre vonatkozó szerződést már korábban aláírták – mondta Muhoray Árpád.
A település nem egészen nyolcszáz lakosa közül kilencen vesztették életüket a múlt hétfőn bekövetkezett katasztrófa miatt, és az ajkai zagytározó X. számú kazettájából kiömlő lúgos vörösiszap sok embert súlyosan megsebesített.
A múlt szombaton kiürített Kolontárra péntek déltől térhetnek vissza a lakók. Azok, akik fedél nélkül maradtak, átmenetileg közösségi szálláson vagy rokonoknál laknak.
Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya szerdán járt a katasztrófa sújtotta társégben, és kijelentette: mindenkit kárpótolnak, és biztosítják nekik a megfelelő lakhatást. Vagy egy újonnan épülő lakóparkban, vagy az ország bármely pontján üresen álló állami lakásban – tette hozzá a miniszterelnök.

Ajánlott tartalom

Ellenáll a válságnak a vízellátás Bécsben

Ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte. A klímaválság okozta aszály nem kíméli szomszédainkat sem.