Iszapömlés – Megkezdték az átszakadt gátfal helyreállítását

A tavaly október elején történt gátszakadás helyének megerősítése során az átszakadt tározó elé speciális résfalat építenek, a kiszakadt fal helyreállításához kétszer annyi töltésanyagot használnak fel, mint amennyi a már elkészült 1,5 kilométer hosszú kolontári 2-gát megépítéséhez kellett – mondta Kossa György.
A tervek szerint a sérült X-es tározó északi falának megtámasztásával és a végleges lezárással február végére, március közepére készülhetnek el.
A felügyelőbizottság vezetője hangsúlyozta: a sérült tározóban még 2-4 millió tonna vörösiszap van, ezért fontos a helyreállítása. A tározó elé a csurgalékvizek semlegesítésére és elvezetésére szolgáló medencét is építenek.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa  következtében tízen vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

A szlovén tenger koralljai is veszélyben vannak a klímaváltozás miatt

Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.