Iszapömlés – Minden szennyező anyag visszakerült a tározókba

Minden, a környezetbe jutott szennyező anyag visszakerült az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyekre, a kivitelezők befejezték a vörösiszap-katasztrófában elöntött külterületek környezetvédelmi kármentesítését – jelentették be a kivitelezők és a külterületek mentesítésének felügyeletével megbízott szakértő szerdán Devecserben.

Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: a Mecsekérc Zrt. tavaly december végével készre jelentette a környezetvédelmi kármentesítést az ajkai térségben, jelenleg a kivitelezők és a műszaki ellenőri feladatokkal megbízott Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező (OVIBER) Kft. jelenlétében a helyreállított területek átadás-átvétele zajlik. A több héten át tartó folyamat során a különböző területeket felosztva adják át, ezen a héten a mezőgazdasági területek mentesítését tekintik át. A következő három hétben a Torna-patak és vízfolyásainak, a Marcal folyónak, majd végül a vízfolyások melletti kiöntési területeknek az átadására kerül sor.  Közlése szerint az elvégzett munkálatok teljes költsége 16 milliárd forintot tesz ki. Szabó Csaba tájékoztatása szerint összesen közel 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a gátszakadáskor kiömlött vörösiszapot, a kármentesítés 800 hektáron zajlott. A munkagépekkel 850 ezer köbméter szennyező anyagot gyűjtöttek össze – amely a szántóföldeken helyenként 20 centiméter vastagon ülepedett le – és a kikotort iszappal együtt visszaszállították az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. A miniszteri biztos kitért arra, hogy a különböző típusú területeken más-más technológiát alkalmaztak, a legelőterületekről és a szántókról is eltérő módon távolították el a szennyezett növényzetet. Ahol nem volt jelentős a szennyezés, ott a betárcsázást vagy boronálást követően talajjavító anyagokkal, baktériumtrágyával állították helyre a talajt.

A kivitelezők a belterületekkel együtt 1017 hektárnyi vörösiszappal elöntött területet 22 munkaegységre osztották, a 13 hónapon át tartó munka során ‘csúcsidőben’ egy napon kétszáz munkagéppel dolgoztak a szennyezés felszámolásán.
Az élővizekről elmondta, hogy 80 kilométeren végeztek mederkotrást, helyreállították a Torna-patak és a Marcal folyó kis- és nagyvízi medrét és partfalát. Kiemelte: az élővilág regenerálódott, ezt a területekről vett talaj- és vízminták is alátámasztják. A mentesítés során több mint húszezer mintát küldtek laboratóriumi vizsgálatra. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.