Iszapömlés – Orbán: vizsgálódjon a belügyminiszter!

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében hétfőn történt iszapömlés ügyében, mivel semmi nem utal arra, hogy annak természeti oka lett volna, így feltehetően emberi hiba okozta a katasztrófát.

A térségben elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély; az iszapömlésben négyen meghaltak, öt embert még mindig keresnek.
Orbán Viktor a Kormányzati Koordinációs Bizottság budapesti ülése után azt mondta, “a helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (…), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának”. Hozzátette: ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az erre irányuló vizsgálatok a kárelhárítással párhuzamosan zajlanak.
A sajtótájékoztatón Orbán Viktor kormánya és a saját nevében őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, továbbá a kabinet együttérzését fejezte ki a sérülteknek is és mindazoknak, akik elvesztették otthonukat, vagy bármilyen más módon bajba kerültek.
Kifejtette: a kormány a katasztrófa nyomán a szükséges döntéseket kellő időben meghozta, azokat azonnal foganatosította, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentők és a tűzoltók pedig haladéktalanul megkezdték a mentést, a veszélyek elhárítását. “A munkájukat a mai értékelésen odaadónak találtuk” – tette hozzá.
Közölte, a rendőrség a katasztrófa bekövetkezésétől mostanáig mintegy 340 embert mozgósított és vezényelt a helyszínre. Eddig 123 sérültet láttak el. Megerősítette, semmilyen sugárzásveszély nincs a környéken.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) felelősségbiztosítása nem terjed ki a károsultakra, azaz “a biztosító senkinek nem fog fizetni a vállalat által kötött biztosítás alapján”. Kiemelte ugyanakkor, hogy a cég százezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak, és kijelentette, hogy a kormány senkit sem fog magára hagyni.
Télre mindenkinek fedél lesz a feje fölött, mindenki megfelelő ellátást kap, és mindenki bízhat benne, hogy a kára meg lesz térítve – mondta.
Az üzem esetleges zár alá vételére vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy felelt: termelő üzemről van szó, ha nem termel, képtelen előállítani azt az értéket, amiből kártérítést tud fizetni. Hozzátette, hogy a termelést átmenetileg felfüggesztették, a hétvégén dől el, hogy újraindítható-e. Fontosnak nevezte, hogy a baleset nem a termelési folyamatból, hanem a melléktermék tárolási körülményeiből fakadt.
A vörösiszap egészségügyi kockázatairól szólva Pintér Sándor azt mondta: veszélyes anyagról van szó, amely égési sérülést, szembe kerülve akár vakságot okozhat. “Fürödjön meg benne, és akkor megtudja, hogy veszélyes-e” – reagált a belügyminiszter arra, hogy a MAL Zrt. vezetőjének közlése szerinte a vörösiszap nem veszélyes az emberekre.
Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy a többi tározót környezetvédelmi szakemberek vizsgálják, ugyanakkor kiemelte, hogy a most átszakadt tározót is rendszeresen ellenőrizték. Hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni – fogalmazott.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy a felszín alatti vízkészlet nem szennyeződött, a felszíni vizeket pedig folyamatosan vizsgálják. Mint mondta, minden erővel azért dolgoznak, hogy a Dunába ne jusson szennyeződés, és ennek elkerülésére jó esély van.
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden kora délután az iszap által elöntött Kolontár településen közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét, egyúttal utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó helyreállítására.
Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy “a dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak a MAL-nak, de elsősorban a dolgozóknak”. A VDSZ  elnöke szerint meggondolatlan sajtónyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, s ezzel tízezer ember megélhetése is.
Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha “a politikusok és újsütetű szakértők túlbuzgósága” miatt esetleg felfüggesztik a MAL Zrt. működését, akkor az alumínium-, a timföldgyártásban és a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek. A helyzeten semmit nem változtat a termelés esetleges leállítása, nem kell újabb katasztrófától tartani, hanem bízni kell az ágazat szakembereiben – állítja Székely.
A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt MAL Zrt. iszaptározójának gátja; a környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

A Greenpeace az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozta: felháborító a “MAL Zrt. vezetőinek cinizmusa, félretájékoztatása”. “A következő katasztrófák megelőzése miatt a cég vezetőit a büntetőjog eszközeivel is a legszigorúbban felelősségre kell vonni” – idézte a közlemény Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace helyszínen tájékozódó igazgatóját.
A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.