Iszapömlés – Pintér: kapnak kártérítést az iszapömlés károsultjai

Kapnak kártérítést az iszapömlés károsultjai, de ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg- mondta a belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után.

Pintér Sándor elmondta, hogy a károsultak elhelyezése megtörtént, a kártérítésről csak a károk felmérését követően tudnak dönteni. Az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől és ezek egyenlő elosztását az árvíz során kidolgozott új információs rendszer is segíti – tette hozzá. A belügyminiszter szerint pontosan még nem lehet látni, hogy meddig tart a mentés, de reményeik szerint hamar befejeződhet.
Pintér Sándor elmondta, hogy a vízügyi hatóság szakemberei a múlt héten tartottak ellenőrzést a gátnál. Az azóta megsérült 10. zagytározóból kiömlő 700 ezer köbméter vörösiszap öntötte el Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket.
A belügyminiszter közlése szerint az ügyben jelenleg is vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, az átszakadt gátakat a rendőrség megvizsgálta és a cégnél tartott helyszíni szemlén lefoglalták a gát állapotát igazoló dokumentumokat.

Az iratok bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök – tette hozzá Pintér Sándor.
Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt.
Hozzátette: a kármentesítésben és a fertőtlenítésben a honvédségnek lesz óriási feladata.
A miniszter tolmácsolta a katasztrófavédelem kérését, miszerint az elöntött lakóházakba senki nem mehet vissza, a kármentesítést pedig tiszta vízzel, vegyi anyag hozzáadása nélkül kell majd megkezdeni, mert egyenlőre nem ismert, hogy a vörösiszap vegyi anyagokkal kölcsönhatásba lépve milyen reakciót okoz.
A veszélyeztetett területekről kitelepítették a lakókat; a helyi polgármesterek tájékoztatása szerint ez a három település közel 500 házát érinti.
A védelmi bizottság ülésén megjelent, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó vízügyi szakértő elmondása szerint a katasztrófát a talajvíz okozta, a területen a múlt héten tartottak ellenőrzést, akkor még csak szivárgást észleltek a tározó 10. kazettájából.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.