Iszapömlés – Porálarcot ajánl az ÁNTSZ

A vörösiszap a kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban a lúgos vegyhatás miatt a légutak nyálkahártyáját ingerli; elővigyázatosságból az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a por belégzése eddig a lakosság és a területen dolgozók körében nem okozott megbetegedéseket.
A vörösiszapömlés által sújtott térségben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézet közösen, összehangoltan méri és elemzi a levegő porszennyezettségét. A környezetvédelmi hatóság Devecserben négy helyen, Ajkán két helyen, valamint Kolontáron, Apácatornán, Somlóvásárhelyen, Kisberzsenyen és Tüskeváron mér.
A szálló por október 7. és 16. között Devecser több területén, valamint Somlóvásárhelyen átlépte az egészségügyi határértéket, de nem érte el a tájékoztatási küszöbértéket, amikor már a lakosság figyelmét fel kell hívni arra, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekek és idősek porterhelésére.

Az eredmények alapján a szálló por az adott tömegkoncentrációban egyelőre nem látszik veszélyesnek – írja az ÁNTSZ -, nem egy esetben a főváros forgalmas kereszteződéseiben magasabb szállópor-értékeket mérnek.
Az elemzések megerősítik, hogy a por összetétele alapján az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő. Kiemelten extrém poros munkahelyen esetleg az FFP3D álarc használata javasolt.
Mivel nincs forgalomban gyermekeknek készült megfelelő méretű álarc, nekik a jó minőségű, többrétegű, archoz igazítható sebészeti műtőmaszk használatát javasolják – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.