Iszapömlés – Pszichológusok nyújtanak segítséget a devecseri iskolában

Iskolapszichológus nyújt segítséget a devecseri iskolában tanulóknak és pedagógusoknak a katasztrófa feldolgozásához, a szakember év végéig közvetít a szülők, diákok és tanárok között – tájékoztatta az MTI-t Eszterhainé Fatalin Ilona igazgatónő.

A devecseri iskolában az “élet visszatért a régi kerékvágásba”, de az októberi vörösiszap-katasztrófa “nem múlt el nyomtalanul” – fogalmazott az igazgatónő. Hozzátette: a gyerekek konfliktustűrő-képessége érzékelhetően kisebb lett, ezért van szükség a pszichológus segítségére az iskolában tanító 58 pedagógusnak és a gyerekeknek is.
A szakembert adományozók segítségével finanszírozza az intézmény, és a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében is szolgálatot teljesít két pszichológus Devecserben mostantól három héten át, heti két alkalommal.
Eszterhainé Fatalin Ilona elmondta, hogy a pszichológusok több héten át tartó konfliktuskezelő tréningeket tartanak az alsó tagozatos tanítóknak és az óvodapedagógusoknak, és segítik a tanárok szülőkkel való kapcsolattartását is.
Szólt arról is, hogy az általános iskolásoknak már nem kell Somlószőlősön tanulniuk, a 352 diák jelenleg a város három iskolaépületében tanul. A főépület a Várkert utcában van, de tanítanak a Petőfi téren és a Deák téren is. Októbertől a katasztrófa miatt a várostól 30 kilométerre lévő Somlószőlősön tanultak az alsó és a felső tagozatosok is, és a kicsik még novemberben is ott jártak iskolába.
Az iskola épületeiben nem okozott kárt a vörösiszap, de az intézményben a kármentesítési munkálatok miatt, illetve az iskolában kialakított átmeneti szálláshely működéséig rövid ideig szünetelt az oktatás – emlékeztetett az igazgatónő.
Elmondta, hogy adományokból tanulmányi ösztöndíjpályázatot hirdettek, és a legjobban teljesítő diákokat – közöttük a 48 iszapkárosult gyermeket – februárban pénzzel is jutalmazzák.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.