Iszapömlés – Segélyáron adják termékeiket az építőanyag-gyártók

Az Építőipari Szolidaritási Platform (ÉSZP) tagjai segélyáron adják termékeiket az újjáépítéshez a vörösiszap katasztrófa károsultjainak.

Listaáron több mint egymilliárd forint értékű építőanyagot és szolgáltatást ajánlott fel 20-60 százalékos kedvezménnyel az ipari katasztrófa utáni újjáépítéshez 43 építőanyag-ipari vállalat. Az eltérő mértékben adott engedmények volumene 550 millió forint, az összeget jelképező táblát kedden adták át a katasztrófa sújtotta települések polgármestereinek Budapesten. Az újabb adat szerint a támogatás minimális értéken számított anyagköltsége, nettó ára 641 millió forint, felajánlásukkal az ÉSZP tagjai lemondanak fedezetük jelentős részéről. A csatlakozó cégek között egyaránt található kis festékbolt és multinacionális cég, a kedvezményesen felajánlott termékek között egyebek mellett festékek, üvegek, tetőcserép, szigetelő anyag és építőipari gépek is szerepelnek – mondta el Kató Aladár, a Tondach Zrt. vezérigazgatója az összeg jelképes átadóján. A vezérigazgató hozzátette: szükség volt egy olyan platform, épíőtanyag-ipari közösség létrehozására, ami segíteni képes azt az emberi ellehetetlenülést, ami bekövetkezett. Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a megkeresett cégek pozitívan reagáltak és csatlakoztak az alaphoz. A kezdeményezés azt példázza, hogy ha nagy bajban vagyunk, össze kell fognunk és akkor hatékony segítséget lehet nyújtani – fogalmazott.

Devecseren 225 ház, Kolontáron 35, Somlóvásárhelyen 2 ház bontásáról állapodtak meg – tájékoztatott Szabó Péter helyettes államtitkár, hozzátéve: ezeket épületszerkezeti, statikai, élettani és városszerkezeti szempontok együttes figyelembe vételével sorolták be a bontandó kategóriába. Ez a szám azt jelenti, hogy ennyi család veszíti el életterét. Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: ha a gátszakadás éjjel 1 órakor történik, akkor több mint ezer halottja lenne a katasztrófának. A média nem tudta visszaadni azt a “lélekbe maró látványt”, amit a helyszínen lehetett látni – emelte ki.
Az ÉSZP tagok közül sokan készpénzadományt is adtak a Nemzeti Kármentő Alapba, illetve különböző segélyszervezetek számára. Ennek értéke meghaladja a 10 millió forintot, valamint több tag ingyenesen is felajánlott termékeket, szolgáltatásokat a rászorultaknak.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.