Iszapömlés – Segélykiállítás nyílik a vörösiszap-katasztrófáról Veszprémben

Segélykiállítás nyílik a vörösiszap-katasztrófáról a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön, a tárlat teljes bevételét a rászorulók megsegítésére ajánlották fel.

Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy azokat a katasztrófa helyszínén összegyűjtött tárgyakat mutatják be, amelyeket a múzeum restaurátorai az egyetemes és magyar muzeológiában egyedülálló eljárással konzerváltak. Tájékoztatása szerint az elbontásra ítélt devecseri és kolontári házakban talált családi emléktárgyakat, személyes iratokat és használati cikkeket a múzeum elkülönített részében, védőfelszerelésben dolgozó restaurátorok a tárgy anyagától függően, különleges vegyszerekkel tartósították. Más-más vegyszert kellett alkalmazni papír, fém, fa és textil esetén, hogy az iszap ne peregjen le a tárgyakról.

A legmegdöbbentőbb kiállított darabnak az igazgató azt a muskátlis cserepet nevezte, amelyben a vörösiszappal szennyezett növényből új hajtás zöldell. “Így kapcsolódhat össze a kezdet és a vég” – fogalmazott Limbacher Gábor.
Az iszapömlésről rendezett tárlatot fotókkal is kiegészítik – a cél az, hogy a Devecserbe tervezett emlékparknak is rendelkezésére álljon majd megfelelő mennyiségű anyag. Az igazgató szerint felkészültek arra is, hogy a tárgyak vándorkiállításként bejárják az egész világot. “Fel kell hívni az ipari társadalmak figyelmét Brüsszeltől az Egyesült Államokig, hogy ilyen katasztrófa többet ne következhessen be” – mondta az igazgató.
A látogatók 300, illetve 500 forintos adományjegyeket válthatnak, a bevételt a római katolikus plébánián keresztül a károsultaknak ajánlották fel. A segélykiállításon a Nemzeti Múzeum vörösiszap-katasztrófáról szóló anyaga is megtekinthető.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.