Iszapömlés – Segélykiállítás nyílik a vörösiszap-katasztrófáról Veszprémben

Segélykiállítás nyílik a vörösiszap-katasztrófáról a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön, a tárlat teljes bevételét a rászorulók megsegítésére ajánlották fel.

Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy azokat a katasztrófa helyszínén összegyűjtött tárgyakat mutatják be, amelyeket a múzeum restaurátorai az egyetemes és magyar muzeológiában egyedülálló eljárással konzerváltak. Tájékoztatása szerint az elbontásra ítélt devecseri és kolontári házakban talált családi emléktárgyakat, személyes iratokat és használati cikkeket a múzeum elkülönített részében, védőfelszerelésben dolgozó restaurátorok a tárgy anyagától függően, különleges vegyszerekkel tartósították. Más-más vegyszert kellett alkalmazni papír, fém, fa és textil esetén, hogy az iszap ne peregjen le a tárgyakról.

A legmegdöbbentőbb kiállított darabnak az igazgató azt a muskátlis cserepet nevezte, amelyben a vörösiszappal szennyezett növényből új hajtás zöldell. “Így kapcsolódhat össze a kezdet és a vég” – fogalmazott Limbacher Gábor.
Az iszapömlésről rendezett tárlatot fotókkal is kiegészítik – a cél az, hogy a Devecserbe tervezett emlékparknak is rendelkezésére álljon majd megfelelő mennyiségű anyag. Az igazgató szerint felkészültek arra is, hogy a tárgyak vándorkiállításként bejárják az egész világot. “Fel kell hívni az ipari társadalmak figyelmét Brüsszeltől az Egyesült Államokig, hogy ilyen katasztrófa többet ne következhessen be” – mondta az igazgató.
A látogatók 300, illetve 500 forintos adományjegyeket válthatnak, a bevételt a római katolikus plébánián keresztül a károsultaknak ajánlották fel. A segélykiállításon a Nemzeti Múzeum vörösiszap-katasztrófáról szóló anyaga is megtekinthető.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.