Iszapömlés – Százötvenezer forintot kapnak a károsult családok

Családonként 150 ezer forintos egyszeri segélyt szavazott meg a kármentő bizottság a vörösiszap-katasztrófa devecseri és kolontári károsultjainak; a vállalkozások 200 ezer forintos támogatást kapnak – tájékoztatta a kármentő bizottság elnöke hétfőn az MTI-t.

Lasztovicza Jenő elmondta, hogy a 150 ezer forintot valamennyi devecseri és kolontári károsult család megkapja az önkormányzatokkal megkötött támogatási szerződés alapján. Hozzátette: akik orvosi papírokkal igazolják, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek, további százezer forintot kaphatnak a gyógykezelésükre.
A kármentő bizottság elnöke közölte, hogy Somlóvásárhelyen két család 150-150 ezer forintos segélyben részesül, 45 család pedig 50 ezer forintos egyszeri támogatást kap.
Azok a családi vállalkozások, amelyek az vörösiszap-katasztrófa következtében októberben és novemberben legalább 30 százalékos bevételkiesést szenvedtek el, és erről nyilatkozatot tesznek, 200 ezer forint támogatást kaphatnak a kármentő alapból – mondta Lasztovicza Jenő.

Az elnök tájékoztatott arról is, hogy a devecseri honvédségi bázison működő használtcikk-kereskedők bérleti díját a településeken bevezetett átjárási tilalom miatt Devecser, Somlóvásárhely és Kolontár önkormányzata három hónapra átvállalta, a 4 millió 74 ezer forint kifizetését is az alapból finanszírozzák.
A kármentő alapban december 2-ig egymilliárd 544 millió 324 ezer 627 forint gyűlt össze. A bizottság úgy döntött, hogy ennek tíz százaléka fordítható a károsultak életkörülményeinek javítására, az adományok 90 százalékát a lakhatási feltételek megteremtésére kívánják felhasználni, ebben melléképületek, bútorok, egyéb ingóságok szerepelhetnek.
Az adományok nagy részét az újjáépítés végén használják fel, ezért az erre elkülönített pénzt lekötötték – tette hozzá Lasztovicza Jenő.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.