Iszapömlés – Szeptember végén kezdődik a büntetőper

Szeptember 24-én lesz a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken. A bíróságon tartott szerdai előkészítő ülésen meghatározták a tárgyalás idei menetrendjét is.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 terhelttel szemben. A szerdai zárt ülésen mind a 15 vádlott megjelent a védőjével együtt. A vádlottak között van a cég több jelenlegi és egykori vezetője – az elsőrendű vádlott B. Zoltán vezérigazgató -, továbbá egy gátőr is. Dülkné Pintér Zsuzsanna, a Veszprémi Törvényszék szóvivője az előkészítő ülést követően elmondta: meghatározták a tárgyalások menetrendjét, a büntetőpert november kivételével havonta öt napon át tárgyalják az idén. Az első tárgyalássorozat szeptember 24. és 28. között lesz, azután október 15-től 19-ig folytatódnak a tárgyalások. 

Korábbi közlés szerint a büntetőpert – amelyben az ügyészség 232 sértett és 132 tanú meghallgatását indítványozta – várhatóan több mint egy évig tárgyalják. A szóvivő elmondta: Szabó Györgyi tanácsvezető bíró szerdán felvetette a vádtól való eltérés lehetőségét is, így az gondatlan közveszélyokozás vétsége helyett halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre módosulna. Hozzátette, hogy a büntetési tétel mindkettő esetében két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Tájékoztatása szerint a technikai egyeztetésen a bírónő bejelentette, hogy védői helyettesítést nem fogad el a tizenöt terhelt között meglévő érdekellentét miatt. Szólt arról is, hogy a kilencedrendű vádlott esetében – aki német állampolgár – biztosítani kell tolmácsokat is, akik kétóránkénti váltásban dolgoznak majd. Bánáti János, az elsőrendű vádlott védője az ülés után elmondta: a védelem és az ügyészség között a szakértők kirendelésének ügyében megtörtént az első szóváltás. A nyomozóhatóság számtalan szakértőt rendelt ki, közöttük sokan úgynevezett eseti szakértők. A bíróság hivatalból felszólította az ügyészséget, hogy adja meg annak okát, miért nem az eljárási törvény szerinti igazságügyi névjegyzékbe vett szakértőket rendelt ki a nyomozás során – közölte az ügyvéd. Hozzátette, hogy az ügyész szavai szerint az igazságügyi szakértők szóban sorra utasították vissza a felkérést, ezért volt szükség az eseti szakértőkre.

Közlése szerint a védelem nevében kifogásolta, hogy az ügyészség nem adott lehetőséget a nyomozás során a szakértőkhöz intézett kiegészítő kérdésekre, ezért ezekre majd a tárgyaláson lesz csak lehetőségük. Elmondta, a kilencedrendű vádlott védője előterjesztette, hogy nem kapták meg a bizonyítási iratok német fordítását, ami lehetetlenné teszi a védekezést. A nyomozóhatóság további tanúk meghallgatását javasolta, a vádat a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján Fejes Péter korábbi Veszprém megyei főügyész képviseli – mondta Bánáti János. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.