Iszapömlés – Szerdára készülhet el a védőgát

Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen – mondta Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-nek. A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéshez hasonlítható – tette hozzá a szóvivő.

Hangsúlyozta: megfeszített erővel, éjjel-nappal dolgoznak a területen, háromszáz munkagép végzi a földmunkákat. A hivatásos szervek munkatársaival és a civil szervezetek önkénteseivel összesen mintegy 1200-an vesznek részt a kártalanítási munkálatokban. A lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra – mondta Bakos György.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság közleményben tudatta az MTI-vel, hogy 24 órával elhalasztották azt a döntést, visszatérhetnek-e és mikor a kolontári lakosok a házaikba.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek elmondta: változatlanul érvényben van a település kitelepítési terve, a Kolontáron épülő gát ugyanis a várost nem védi meg. Senki nem tudja, hogy mire számíthatunk, elég nagy a bizonytalanság – tette hozzá.
A korábbi információk szerint maga a védőgát 2 kilométer hosszú, 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz, és mintegy 100 millió forintos költségből épül meg.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.