Iszapömlés – Szlovák segítség a kárfelszámoláshoz

Szlovákok is segítséget nyújtanak a vörösiszappal elöntött ajkai térség mezőgazdasági területeinek .

kárfelszámolásához: két, permetezővel felszerelt lavinamentő gépjármű érkezett csütörtökön Devecserbe, hogy egy kísérleti vegyszerrel próbálják közömbösíteni a szennyező anyag lúgos kémhatását.
A katasztrófa sújtotta térség Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központjának parancsnoka az MTI tudósítójának elmondta: az általában a Tátrában használt gépjárművek vízen és szárazföldön, illetve hóban is tudnak közlekedni, így a következő két napban az ajkai térség vörösiszapos, felázott, más gépjárművel megközelíthetetlen, több száz hektárnyi területén egy kísérleti vegyi anyagot permeteznek szét, amellyel a szennyező anyag lúgosságát próbálják közömbösíteni.

Benkovics Zoltán dandártábornok tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem vegyi csoportja folyamatos mérésekkel ellenőrzi a hatást, és ha az egyébként egészségre nem ártalmas, a szlovákok által kikísérletezett anyag beválik, akkor ajánlani fogják a katasztrófavédelmi kormánybiztosnak és a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottjának széles körű alkalmazásra.
Az október 4-én bekövetkezett katasztrófában 1021 hektárnyi területet öntött el a vörösiszap, ebből 1017 a mezőgazdasági terület. Tíz ember vesztette életét, és csaknem háromszáz ház vált lakhatatlanná. A közvetlen lakókörnyezetekben a kármentesítéssel már végeztek a szakemberek, de a külterületeken még nem tudták elkezdeni a vörösiszap összegyűjtését.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.