Iszapömlés – Szócska Miklós: hamarosan egészségügyi szűrőközpont lesz Devecserben

Két héten belül felállítják Devecserben azt a szűrőközpontot, ahol a lakosság vizsgálatát végzik, és hosszú távra vonatkozóan is foglalkoznak az iszapömlés egészségügyi következményeivel – mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára szombaton Devecserben, a diabétesz világnap ünnepségét követő sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi centrumban elsősorban légzésfunkciós és nehézfém-terherlési méréseket végeznek majd – tette hozzá, megjegyezve: “a hosszú távú gondoskodás feltételei adottak”.
Az államtitkár szerint számos olyan kérdés van ugyanakkor, amelyre “a tudománynak kell választ adnia, s ezen a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében dolgoznak a kutatók”. Rámutatott arra is, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is rendszeres méréseket végez.
Göndöcs Zsigmond miniszteri megbízott elmondta: “nagyon pici” a kockázata annak, hogy hosszú távú káros egészségügyi hatások lennének. Hangsúlyozta: az iszapkatasztrófa legfőbb egészségkárosító hatása a maró lúg volt, amelynek következtében több mint 300 ember sebesült meg, s közülük még hatan vannak kórházban.

A radioaktivitás nem emelkedett a környéken, olyan mértékű, mint “bármely más városban az országban” – mondta. Szerinte az egészségügyi vizsgálatok során csupán egy betegséget illetően tapasztaltak “kiugrást”, a krónikus asztmás betegek lettek rosszabbul. Más kockázatot nem találtunk – jegyezte meg.
Szócska Miklós az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a várólisták “tisztítását” mielőbb el kell végezni, ugyanis egy-egy beteg több helyre is bejelentkezik. Közlése szerint az egészségügy év végi 27,5 milliárd forintos konszolidációs összegének 10 százalékát a várólisták “megmozdítására, ledolgozására” kell fordítani; elsősorban a kardiológiai és az ortopédsebészeti beavatkozások területén. De a jövő évi többletösszegek egy részét is a listák “ledolgozására”, a betegutak átszervezésére különítik el – mondta.

Az államtitkár az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy a Semmelweis terv jelenleg a “szakmai vita állapotában van”, s 2011 első negyedévében kerül majd a kormány elé, azt követően pedig az év során a parlament több törvényt hoz majd ezzel kapcsolatosan.
A diabétesz világnap devecseri ünnepségén Paller Judit főorvos, az ÁNTSZ főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az iszapkatasztrófa által kiváltott összetartozás ereje óriási. Szavai szerint a kárt szenvedett településeknek “küldetésük van”, egy ország összetartozása ugyanis “nagyon nagy dolog”.
Toldi Tamás (Fidesz), Devecser polgármestere is azt hangsúlyozta: most megtapasztalhatták, mit jelent összefogás. Naponta érkezik “rengeteg segítség, felajánlás”, s a lakosoknak szerinte érezniük kell: van jövő Devecserben. A polgármester külön köszönte a kormány támogató figyelmét, s különösen az egészségügyet érintő segítségét.
Vándorfi Győző, a Veszprém Megyei Diabétesz Egyesület elnöke, a veszprémi kórház diabétesz centrumának vezető főorvosa elmondta: 760 ezer nyilvántartott cukorbeteg van az országban, de csaknem ennyi az olyan beteg, aki egyelőre nem tud róla. Csupán vizsgálatuk és gyógyszerezésük 174 milliárd forintba kerül évente – tette hozzá, rámutatva arra is, hogy évente 900-an vakulnak meg a cukorbetegség szövődményeként, illetve 2.500 lábcsonkolást kell elvégezni.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.