Iszapömlés – Szünetel a vörösiszap összegyűjtése a Marcalon

A magasabb vízállás miatt szünetel a Marcal folyó medrének vörösiszap-mentesítése, a helyszínen jelenleg figyelőszolgálat működik – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint a Marcal és a Torna-patak vízminősége megfelelő. Az elöntött külterületeken az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a vörösiszap közömbösítését.
A szóvivő kitért arra: a speciális mentőszolgálat munkatársai az érintett települések külterületén lévő sérült gépjárművek kiemelését elvégezték, a halastó lecsapolása után további gépjárműveket emelnek majd ki.
A Veszprém-Ber Zrt. a hideg időjárás ellenére folyamatosan végzi a kolontári mintaház építési munkálatait. Az újjáépítésen szerdán 85 szakember dolgozott 147 munkagéppel – közölte az OKF.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.