Iszapömlés – Tájrehabilitációs Kutatóintézet jöhet létre Devecserben

A vörösiszap-katasztrófa okozta károk komplex kezelésére, a Marcal folyó vizes élőhelyeinek helyreállítására, illetve az energianövények hasznosítása kereteinek biztosítására Tájrehabilitációs Kutatóintézet jöhet létre Devecserben – mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja hétfőn egy devecseri fórumon.

Szabó Csaba közlése szerint a kutatóintézet létrehozásának részleteiről még egyeztetnek a tárcán belül; megvalósításában a Sárvári Erdészeti Kutatóintézet és a Veszprémi Pannon Egyetem is együttműködik.
A Tájrehabilitációs Kutatóintézet a tervek szerint a tavasszal kezdi meg működését.
Az ökológiailag súlyosan sérült vidék jövőjét és az elöntött tíz négyzetkilométer mezőgazdasági terület hasznosítását a kiépülő kutatóbázis tudja megoldani – mondta a miniszteri megbízott. Hozzátette: a terület jövő évi mezőgazdasági hasznosítása kétséges, a külterületek iszapmentesítése leghamarabb április végére fejeződhet be.
Elmondta, hogy az intézet bázisát az a több négyzetkilométeres terület adja majd, amely az érintett gazdálkodók döntése alapján állami tulajdonba kerül.

A Vidékfejlesztési Minisztérium január 3-ig adott lehetőséget a vörösiszappal szennyezett mezőgazdasági területek tulajdonosainak arra, hogy döntsenek: a Nemzeti Földalapból csereföldet kérnek, eladják vagy megtartják területeiket. Az érintett csaknem háromszáz tulajdonos közül eddig 61-en választották földjeik eladását – mondta a miniszteri megbízott.
Szabó Csaba hangsúlyozta, hogy az energianövények termesztése kényszer az érintett területeken, de az még nem dőlt el, hogy fás vagy lágy szárú növényeket termesztenek a jövőben.
A tervezett Tájrehabilitációs Kutatóintézet biztosítja majd az energetikai célú növénytermesztést és az újrahasznosítás rendszerét, és közreműködik a termelt növények felvásárlásában.
A kutatóintézet feladatai elsősorban a sérült táj helyreállítása, a térségben felhalmozódott vörösiszap kezelése, a Marcal folyó rehabilitációja és vizes élőhelyeinek, lápjainak helyreállítása lesznek – mondta Szabó Csaba.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.