Természetes, növénybarát és környezetkímélő hazai anyaggal, dudarittal regenerálnak mintegy 500 hektárnyi termőföldet a vörösiszappal tavaly október elején elöntött területen, Veszprém megyében - mondta a terméket előállító és forgalmazó balafonfűzfői Organit Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

Iszapömlés – Természetes szerrel regenerálják a vörösiszaptól károsodott talajt

Természetes, növénybarát és környezetkímélő hazai anyaggal, dudarittal regenerálnak mintegy 500 hektárnyi termőföldet a vörösiszappal tavaly október elején elöntött területen, Veszprém megyében – mondta a terméket előállító és forgalmazó balafonfűzfői Organit Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

A Dudaron bányászott, a biogazdálkodásban is használható magas huminsav tartalmú termék alkalmas a nehézfémek megkötésére, a lúgos kémhatás semlegesítésére és a talaj regenerálására, javítására – mondta Csicsor János vegyészmérnök. A dudaritot egy kisebb területen már sikerrel próbálták ki Devecserben. Az eltávolított vörösiszap helyét beszórták a szerrel, azt földbe tárcsázták, majd a kezelt részre többféle növényt, közöttük búzát vetettek. A kísérlet sikeres volt, a magok kicsíráztak, a növények megfelelően fejlődtek, s a talajból – az eddigi vizsgálatok szerint – nem vettek fel toxikus nehézfémet. A vegyészmérnök szakember biztos abban, hogy a dudarit nagyobb területen alkalmazva is hatékonyan közömbösíti majd a vörösiszap lúgos hatását, és regenerálja a szennyezett talajt.
A dudarit a növényi biomassza bomlásának terméke, a tőzeg és a lignit fázis közötti szakaszban keletkezik különleges geológiai körülmények között. Értékét rendkívül magas, 70 százalékos huminsav tartalma adja.
Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. cégcsoporthoz tartozó Organit kft. évi 300 millió forintos árbevételének fele exportból származik. Termékei a biogazdálkodásban is hasznosíthatók, folyamatban van az európai biológiai termékekre használt minősítés megszerzése is.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.