Az öt héttel ezelőtt bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa 17 sérültje áll még fekvőbeteg-ellátást igénylő kórházi kezelés alatt.

Iszapömlés – Tizenhét ember fekszik még kórházban

Az öt héttel ezelőtt bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa 17 sérültje áll még fekvőbeteg-ellátást igénylő kórházi kezelés alatt.

Az október negyedikén bekövetkezett katasztrófa során 10 ember vesztette életét, a legutóbbi áldozat péntek délelőtt halt bele súlyos égési sérüléseibe a győri kórházban.
Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófájában 123 ember szerzett égési sérüléseket az erősen lúgos, maró hatású anyagtól. Az ÁNTSZ közlése szerint péntekre a kórházban ápoltak száma tovább csökkent, már csak 17 ember van fekvőbeteg osztályon. Az ÁNTSZ közölte: a vörösiszap-katasztrófa során összesen 302 ember ellátása történt meg. A fekvő- és járóbeteg-ellátás folyamatosan biztosított, gyógyszer és kötszerhiány nincs.
A Veszprém megyei tüdőgyógyintézet által biztosított inhalatív terápiát a katasztrófa sújtotta térség lakosságából 1.685, a védekezésben résztvevők közül 2.299 ember vette igénybe péntekig.
Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a vízminőséget folyamatosan vizsgálják, eddig 169 vízmintavétel és elemzés történt az öt hét alatt, és az eredmények alapján az ivóvíz a katasztrófa sújtotta térségben biztonságban fogyasztható. A levegő porkoncentrációját is folyamatosan mérik, de csak a higiénés normát haladta meg.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság az MTI tudósítóját szombat reggel arról tájékoztatta, hogy a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófával érintett területen és annak meghatározott körzetében összesen 12 helyszínen folyamatosan méri a légszennyezettséget.
Közlésük szerint a legutóbbi, 24 órás mérés egyesített adatai alapján elmondható, hogy a csütörtöki adatokhoz képest a levegőben szálló por tartalma csökkent a mérési pontok többségén, de a mért értékek még mindig meghaladják az 50 mikrogramm/m3-es egészségügyi határértéket.

A védelmi bizottság tudatta: a 100 mikrogramm/m3-es riasztási határértéket továbbra is a kolontári polgármesteri hivatalnál (180,7 mikrogramm/m3), a devecseri polgármesteri hivatalnál (108,3 mikrogramm/m3), valamint a devecseri rendelőintézetnél (105,7 mikrogramm/m3) haladta meg a levegő szálló por tartalma.
Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a munkavégzés közben az egyéni védőeszközök, különösen a porvédő álarc használatára, míg a légúti megbetegedésben szenvedők, idősek, gyerekek esetében azt kérik, a szabadban tartózkodás idejét korlátozzák a minimálisan szükséges szintre.
Az ÁNTSZ megjegyezte, a szálló por koncentrációja az időjárási viszonyok miatt az ország több településén jellemzően magasabb az átlagosnál.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság pénteki, Devecserben tartott ülésén egy Devecserben felállítandó egészségügyi központ létrehozására tett javaslatot a kormánynak. Mindezt azért kezdeményezik, hogy pontos állapotfelmérés készüljön a vörösiszappal érintett településeken élő emberek egészségügyi állapotáról, és megnyugtató válaszokat kapjanak azokra a “kósza hírekre”, amelyek mérgezett talajról, levegőről és rákos megbetegedésekről szólnak.

A védelmi bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy jövő április végéig hozza létre ezt az egészségügyi központot.
Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a megyegyűlés elnöke az ülés után újságíróknak azt mondta: a létrehozandó központban szűréseket, konkrét orvosi ellátásokat végeznének, és pszichológusok is segítséget adnának. A fideszes országgyűlési képviselő, aki a kármentő bizottság elnöke is, közölte: a központ feladata lenne, hogy a térségben, a kiskertekben termelt növényekről megállapítsa, emberi fogyasztásra alkalmasak-e.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.