Iszapömlés – További pénzbeli és tárgyi támogatás a károsultaknak

További pénzbeli támogatás és tárgyi adományok érkeztek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta települések lakóinak támogatására, a független színházi társulatok és színházi befogadó helyek pedig jótékonysági eseményt tartanak december 19. és 21. között Budapesten.

A Sopron Bank igazgatói 5 millió 211 ezer forint támogatást nyújtottak át szerdán a devecseri Gárdonyi Géza Közös Fenntartású Általános Iskola és Óvoda, Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek. Az iskola a felajánlott összeget az októberi iszapkatasztrófában károkat szenvedett épület felújítására fordítja. A bank idén a munkatársak és ügyfelek felajánlásaival együtt segít a rászoruló intézménynek – közölte a Sopron Bank Zrt. az MTI-vel.
Repülőgépen érkezett az a nagy mennyiségű adomány, amelyet egy németországi katonai repülőtér szervezésében gyűjtöttek a devecseri és kolontári károsultaknak. A 9 tonnás szállítmányt – amely 4000 euró mellett gyermekjátékokat, tartós élelmiszereket, háztartási és lakberendezési cikkeket tartalmazott – a pápai bázisrepülőtéren rakodták ki, majd juttatták el az érintett településekre. Az adomány a külföldi katonai reptér állománya, a környező falvak és két – egy holland és egy holland-magyar – alapítvány gyűjtése nyomán érhetett célba.

A Tankcsapda ajkai koncertje teljes bevételét, több mint másfél millió forintot ajánlott fel a decemberi koncertsorozat főtámogatója, a MOL segítségével a Devecseri Önkormányzatnak.
A Szegedi Nemzeti Színház társulata a Karácsonyi ének című családi mesejáték december 22-i előadására 250 nézőt lát vendégül a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településekről. A szervezésbe bekapcsolódott a Baptista Szeretetszolgálat és a Pálma Reklámstúdió is. A színház művészei, szegedi sportolók, médiaszemélyiségek közreműködésével szombaton 10 és 18 óra között a Dóm téri karácsonyi vásár helyszínén adományokat gyűjtenek a vendégségbe érkező gyermekek számára – olvasható az MTI Önkormányzati Sajtószolgálat oldalán.

Független színházi társulatok és színházi befogadó helyek jótékonysági eseményt rendeznek december 19. és 21. között a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek támogatására. A megmozdulás központja a fővárosi MU Színház, ahol a HOPPart, a KOMA és a TÁP Színház nemcsak színpadra állítja már játszott népszerű előadásait, hanem közösen létrehoznak addig még nem látott produkciókat is. A programhoz kapcsolódik a Maladype Színház, a Krétakör, a Pintér Béla Társulat és a Szputnyik Hajózási Társaság is. A látogatók a helyszíneken kihelyezett perselyekbe is beletehetik adományaikat, a karácsonyfa alá pedig ajándékaikat. A fesztivál teljes bevételét a katasztrófa károsultjainak ajánlják fel, a támogatás a Katolikus Karitász közreműködésével jut el a rászorulókhoz – közölte a segélyszervezet az MTI-vel.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.