Iszapömlés – Továbbra is folyamatos a védekezés a Marcalon

Folyamatos az iszapömlés miatti védekezés a Marcalon; Nemeskocsnál naponta 24 tonna gipszet adagolnak a folyóba, hogy a víz pH-értékét normál szinten tudják tartani – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a gipsz semlegesítő hatását lassítja a 4 Celsius fokosnál hidegebb víz, de a Dunát továbbra sem éri nehézfémszennyezés, és a folyó pH-értéke sem emelkedett a megengedett határérték fölé.
Jelenleg nincs árhullám a Marcal vízgyűjtő területén, de a védekezésben dolgozó vízügyi szakemberek az MTI-nek elmondták, hogy a hétvégi árhullám az élővizek partján felhalmozódott vörösiszapot visszamosta a medrekbe, ezért kellett gipszet adagolni a pH-érték normál szinten tartásához. Az OKF megyei veszélyfelderítő csoportjának mérései alapján a Torna-patak pH-értéke a kolontári hídnál is a megengedett, 8-8,5-es határérték közelében volt, délelőtt 8,57, délután 8,5 pH-értékeket mértek. A patak devecseri szakaszához telepített automata mérőkonténer által mért, folyamatosan változó pH-érték napi átlaga pedig 8,45.
A folyamatosan mérő monitoring-rendszer adatai szerint a szeles időjárás miatt a porterhelés kis mértékben emelkedett Kolontáron és Devecserben – áll az OKF közleményében.

Ajánlott tartalom

10-ből 6 autót kitiltanának Budapest útjairól

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.