Bútorokat, hűtőszekrényeket, ruhaneműt és tartós élelmiszert vittek több százezer forint értékben adományként a vörösiszap-károsult kolontáriaknak a Fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók vasárnap.

Iszapömlés – Tűzoltók vittek adományt Kolontárra

Bútorokat, hűtőszekrényeket, ruhaneműt és tartós élelmiszert vittek több százezer forint értékben adományként a vörösiszap-károsult kolontáriaknak a Fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók vasárnap.

A tűzoltóság már másodszor hozott adományt az általuk szervezett gyűjtésből, és eddig több mint egymillió forint értékben adakoztak a károsultaknak. Most ágyakat, székeket, fagyasztóládákat, gyermek és felnőtt téli ruhákat hoztak a szomszédos Bodajk település önkormányzatának segítségével. Az adományokat a kolontári polgármesteri hivatal mellett lévő általános iskolában rakták le, az épület jelenleg adományraktárként üzemel.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint az országban több hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltóság is szervez, illetve szervezett gyűjtést az elmúlt hetekben.

Az OKF is támogat hasonló kezdeményezéseket – mondta a szervezet szóvivője az MTI-nek, megjegyezve, hogy Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos, az OKF főigazgatója a fővédnöke annak a jótékonysági segélykoncertnek, amelyet a vörösiszap-károsultak megsegítésére szerveznek november 19-ére a budapesti Jégpalotába. A rendezvény teljes bevételét a Magyar Kármentő Alapba utalják át.
Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája során az elsőként bevetett tűzoltók közül mintegy tucatnyian szereztek égési sérüléseket a vörösiszapos víztől, mert az első percekben még ők sem tudták, hogy milyen anyaggal van dolguk.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.